02:29

ŠOK! GARAŽNA MESTA NA VRAČARU PO 30.000 €?! Evo koliko novca mora da izdvojite za 1 parking mesto u Beogradu OSTAĆETE BEZ TEKSTA

KURIR TV

ŠOK! GARAŽNA MESTA NA VRAČARU PO 30.000 €?! Evo koliko novca mora da izdvojite za 1 parking mesto u Beogradu OSTAĆETE BEZ TEKSTA

Beograd -

Pronalaženje parking mesta u Beogradu odavno je postalo prava avantura kroz koju više puta dnevno morate da prođete, a pitanje je hoćete li uopšte uspeti da ga se dokopate.

A kada pomislite da je možda pravo rešenje da zakupite prostor za svoj automobil, shvatićete da je to još veća muka. Ako vas sreća posluži, pa vam se ukaže slobodan parking, cena vas vrlo brzo može odvratiti od te ideje - u javnim garažama koštaće vas i do 30.000 dinara na mesečnom nivou.

Ukoliko se odlučite za privatnu garažu, iz kućnog budžeta moraćete da izdvojite čak do 200 evra.

parking, parking servis, sep 2016
foto: Petar Lazović

Za iznajmljivanje prostora za automobil na mesečnom nivou u Beogradu trebalo bi da izdvojite pozamašnu svotu. Mesečna pretplata u javnim garažama za rezervisano parking mesto iznosi od deset do trideset hiljada, dok bez rezervacije 30 dana parkinga košta od deset do sedamnaest hiljada dinara.

U privatnim garažama jedan kvadrat u proseku košta više od kvadrata jeftinije garsonjere za iznajmljivanje. Ukoliko se odlučite za ovu opciju, iz novčanika za period od mesec dana treba da izvadite između 100 i 200 evra.

Ovo su neki od komentara građana:

"Evo kao što vidite, čekam da uđem u garažu pola sata. Parking jeste skup, od 80 do 150 dinara, tako da svaki započet sat, vreme leti."

"Kod mene u Zemun polju je pretrpano, na trotoarima se parkiraju, ulice u našem kraju su pretrpane."

"Obično nema mesta za parkiranje, a garaže su obično sve pune, tako da je jako teško i snalazimo se na razne načine."

"Mnogo je teško naći sebi parking mesto, preskupa su, čovek od svoje plate to ne može da plati."

1 / 4 Foto: Kurir televizija

Najskuplje lokacije su centar grada, Vračar, Beograd na vodi, a nedavno se toj grupi pridružila i novobeogradska strana na šta je, pre svega, uticalo zoniranje u tim delovima grada. A onda su oni koji imaju novac za investiranje, kupovinu garaža videli kao dobru biznis priliku.

- Kupite garažu u koju nemate šta da ulažete i možete godinama da je izdajete. Tako da je samim tim cena negde i otišla, porasla je potražnja i kad je kupoprodaja u pitanju i kad je izdavanje u pitanju i možemo reći da je to bio momenat koji je bio presudan da cene odu na 150 i čak i 200 evra - rekla je Katarina Kuzmanović, Sasomange.

Kurir Televizija
foto: Kurir televizija

- Garažna mesta u pojedinim objektima gde ih ima više, recimo na samom Vračaru, prodavali smo po 30.000 evra. Mi smo do pre desetak godina imali jedan automobil po stanu, sada porodice imaju po tri automobila i svi pokušavaju da pronađu parking mesto i odatle i ta visoka cena - rekla je Davorka Tasić, agent za nekretnine.

Kurir Televizija
foto: Kurir televizija

Cena koja, prema procenama agenata za nekretnine, u najboljem slučaju može samo da stagnira, a vrlo je izvesno da će ići na gore. Trenutno jeftinije možete proći jedino u rubnim delovima grada gde su najniže cene najma oko 50 evra.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track