VIŠE OD 20 RUSKIH ĐAKA U BEOGRADSKOJ OŠ "VUK KARADŽIĆ": Evo kako mališani pohađaju nastavu, imaju olakšavajuću okolnost
Foto: Shutterstock

VIŠE OD 20 RUSKIH ĐAKA U BEOGRADSKOJ OŠ "VUK KARADŽIĆ": Evo kako mališani pohađaju nastavu, imaju olakšavajuću okolnost

Beograd -

Više od 100.000 ruskih državljana stiglo je proteklih meseci u Srbiju, pokazuju podaci Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila. Uglavnom je reč o mladim ljudima i porodicama koje su posao i finansijsku sigurnost pronašle u Srbiji. Već mesecima svedočimo i velikoj potražnji za nekretnima - Rusi ih masovno iznajmljuju i kupuju po Beogradu. Među brojnim novim stanovnicima našeg glavnog grada ima i dosta dece. Ruski mališanišani počeli su od 1. septembra i da pohađaju naše škole, uče srpski i stiču nove dugove. U Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u centru Beograda od početka školske godine upisano je više od 20 đaka, a ima ih svih uzrasta i u svim razredima.

Direktor te osnovne škole Uroš Momčilović za Novu kaže da je od 1. septembra krenuo upis ruskih đaka i da se njihov broj uvećava.

„Obično je reč o porodicama koje su ovde došle jer su u Moskvi ostali bez posla, njihove firme su ili prestale da rade ili su zbog uvođenja sankcija i otežanog poslovanja njihova sedišta prebačena u Beograd“, kaže Momčilovć.

On dodaje i da su za decu obezbeđeni časovi srpskog jezika.

„Srećna je okolnost da ima dosta naših nastavnika koji znaju ruski, pa i oni pomažu u komunikaciji. Pokušavamo da u odeljenju budu po barem dva ruska đaka, tako im je lakše“, dodaje direktor OŠ „Vuk Karadžić“.

On napominje da se deca iz Rusije upisuju u naše škole kao i bilo koji drugi strani državljani i da po svim konvencijama sva deca imaju pravo na obrazovanje.

„Prvo se na obavlja verifikacija diploma i svedočanstava o dosadašnjem obrazovanju, kako bi se utvrdilo sa kojim razredom se to poklapa i u koji razred ih treba upisati“, navodi Momčilović.

(Kurir.rs/Nova)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track