Komarce špijuniraju i prate do oktobra

Beograd

Komarce špijuniraju i prate do oktobra

Beograd -
Ekipe će nastaviti da prate stanje na terenu i u skladu sa tim biće organizovane dalje akcije

BEOGRAD- Akcija suzbijanja komaraca iz aviona u priobalnim i obalnim delovima grada sprovedena je tokom proteklog vikenda, a praćenje aktivnosti komaraca na području grada biće nastavljeno sve do oktobra.

Kako je izjavila pomoćnica gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine Marija Grubačević, ekipe će nastaviti da prate stanje na terenu i u skladu sa tim biće organizovane dalje akcije.

Stručnjaci ukazuju da bi građani sve dok je toplo vreme trebalo da vode računa i zaštite se od ujeda komaraca, da nose odeću dugih rukava, koriste repelente prilikom odlaska u prirodu i da se odlazak izbegava kada je največa aktivnost komaraca.

Takođe je važno da se isuše stajaće vode iz podruma, kanti i drugih posuda gde se mogu razviti larve komaraca.

Epidemiolog Instituta "Batut" Bojana Grgić kazala je Tanjugu da bi komunalne službe trebalo da nastave sa njihovim suzbijanjem i dodala da bi pad temperature mogao da pogoduje njihovoj manjoj aktivnosti.

Ona je kazala da virus zapadnog Nila uglavnom "pogađa" starije osobe i da većina ljudi ima blagu kliničku sliku.

Dr Grgić je navela da je aktivnost tog virusa pojačana i u zemljama okruženja.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" do petka je u Srbiji zvanično prijavljeno 35 slučajeva oboljevanja od groznice "Zapadnog Nila", a tri osobe su umrle.

Obolele osobe su starije od 50 godina i hronični su bolesnici, odnosno spadaju u kategoriju sa povećanim rizikom od težeg oblika bolesti. Osobe koje su preminule bile su stare između 68 i 81 godinu i imale su hronično srčano oboljenje.

Obolele i umrle osobe su sa teritorije Podunavskog, Južnobanatskog, Severnobanatskog, Sremskog okruga i grada Beograda.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, odnosno oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca. Slučajevi oboljevanja se registruju u Grčkoj, Rumuniji, Ruskoj Federaciji, Izraelu i okupiranoj Palestinskoj teritoriji, Tunisu i SAD-u, pokazuju podaci "Batuta".

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je ranije da nema razloga za paniku u pogledu oboljenja od "virusa zapadnog Nila" i da ta bolest nema epidemijski karakter.

Znaci upozorenja kada su u pitanju blaže forme su temperatura, malaksalost, umor, ali se ponekad može javiti i teška forma bolesti - zapaljenje moždane opne.Stručnjaci ukazuju da je pojava virusa zapadnog Nila registrovana na teritoriji Srbije još pre dve godine, kao i da bi komarci trebalo da se suzbijaju ne samo iz vazduha, već da se uništavaju njihova legla na vlažnim područjima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track