GRADONAČELNIK ŠAPIĆ: Saradnja lokalnih zajednica i jačanje institucija NA USLUZI OBIČNOM ČOVEKU
Foto: Skupština Grada Beograda

konferencija gradova i opština

GRADONAČELNIK ŠAPIĆ: Saradnja lokalnih zajednica i jačanje institucija NA USLUZI OBIČNOM ČOVEKU

Beograd -

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić pozdravio je u ime domaćina učesnike Pedesete skupštine Stalne konferencije gradova i opština, ocenjujući tom prilikom da je ovaj događaj najvažnije okupljanje predstavnika lokalnih vlasti u našoj zemlji.

Jubilej od pet decenija uvodi u naredni, još veći jer će se sledeće godine obeležiti 70 od osnivanja SKGO, podsetio je Šapić.

- Beograd je jedan od gradova koji su inicirali osnivanje Stalne konferencije gradova i opština, a prva, osnivačka skupština održana je 1953. godine baš u Beogradu. Otada glavni grad aktivno učestvuje i podržava rad naše nacionalne organizacije. Opštine i gradovi najbliži su građanima i odgovorni su za njihove ključne, životne probleme, a građani su svakog dana u prilici da procenjuju i vrednuju naš rad - rekao je Šapić.

Gradonačelnik je naveo da je Beograd mnogo puta pokazao da je na usluzi običnom čoveku, trudeći se da to iz dana u dan unapređuje.

Aleksandar Šapić, Gradonačelnik Beograda
foto: Skupština Grada Beograda

- Svakodnevna usluga koju pružamo građanima Beograda nekada je jednako važna kao i velike infrastrukturne stvari. Uveren sam da građani Beograda to prepoznaju, a mi ćemo učiniti sve što je do nas da i u budućnosti na tome dosledno i posvećeno radimo - istakao je Šapić.

Zadaci su mnogobrojni, dodao je Šapić, bilo da je reč o komunalnim uslugama, urbanom, ekonomskom i društvenom razvoju, te brizi kako za velike projekte tako i za bolji život građana.

- Beograd, kao glavni grad, raspolaže snažnijim mogućnostima i kapacitetima od drugih lokalnih zajednica u našoj zemlji. Ipak, rešeni smo da stalno jačamo kvalitet rada naših javnih institucija, te da ih učinimo još efikasnijim i bližim građanima - naveo je Šapić.

Gradonačelnik Beograda je ukazao i na značaj snažne saradnje sa drugim lokalnim samoupravama, ali i sa predsednikom Republike, Vladom, ministarstvima, agencijama, javnim preduzećima.

- Preko je potrebno da udruženo radimo na razvoju lokalne samouprave u našoj zemlji. Udruživanjem resursa možemo uspešnije da ispunimo očekivanja naših građana, ali i da racionalno upravljamo gradovima i opštinama. Upravo s tim ciljem, ove godine četiri naša najveća grada: Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac inicirali su uspostavljanje bliže neposredne saradnje, u okviru koje možemo da podelimo iskustva i razmenimo praksu - rekao je Šapić.

Aleksandar Šapić, Gradonačelnik Beograda
foto: Skupština grada Beograda

Na jubilajnoj skupštini SKGO, koja se održava na temu „Uloga i značaj udruživanja gradova i opština u razvoju lokalne samouprave”, obratili su se i ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, ambasador i šef delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji Emanuel Žiofre i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, ambasador Švajcarske Konfederacije Urs Šmid, a učesnike je pozdravio predsednik SKGO Goran Cvetanović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track