"DOBAR DAN NARODE, MOLIM VAS PRIPREMITE VAŠE KARTE": "Beli" krenuli sa kontrolom u prevozu! Putnici u šoku, evo šta su im tražili!
"Beli" u kontroli karata u prevozu, Foto: Kurir, Kurir/J.Ivić, Printscreen RTS

novi sistem naplate i kontrole u GSP

"DOBAR DAN NARODE, MOLIM VAS PRIPREMITE VAŠE KARTE": "Beli" krenuli sa kontrolom u prevozu! Putnici u šoku, evo šta su im tražili!

Beograd -

Većina građana prestonice koja se jutros vozila gradskim prevozom je bila iznenađena! Naime, komunalni milicioneri "Beli" krenuli su sa novim zaduženjem i kontrolom karata u gradskom prevozu.

Novi sistem naplate karata "Beograd Plus" počeo je pre nekih desetak dana, a "Beli" su od jutros zvanično krenuli sa kontrolom karata.

Putnici više ne koriste „Beogradske kartice“, već se karte plaćaju SMS-om, a pored toga građani mogu da kupe karte u papirnoj formi.

GSP, sms karta, Beograd plus, sms poruka, gradski prevoz
foto: Kurir, Tamara Trajković

Oni koji jutros nisu kupili kartu imali su sreće, s obzirom da "Beli" danas neće pisati kazne već će samo izricati usmena upozorenja.

Reporter Kurira nalazio se jutros u jednom od autobusa na liniji broj 35 kada su "Beli" ušli u kontrolu.

- Dobar dan narode, kako ste? Komunalna milicija, molim vas pripremite vaše telefone i karte - obratio se putnicima komunalni milicioner nakon ulaska u autobus.

GSP, autobusko stajalište, gradski prevoz, kupovina karata, karta, sms, sms poruka, Beograd plus
foto: Fonet/Marko Dragoslavić

Mnogi putnici su se iznenadili, a krenuli su međusobno da šapuću: "Jao ja nemam kartu, šta da radim?", "Kako se šalje ova poruka da kupim sad kartu?"

Komunalni milicioner tražio je dokaz o kupovini karte samo od nekoliko putnika, tako da je onima koji nisu kupili karte laknulo.

- Meni su jutros u prevozu tražili kartu, ali nisam imala. Rekli su mi da je kazna 5.000 dinara i zamolili me da ubuduće kod sebe imam kartu ili da pošaljem SMS. Bili su pristojni, zaista ne mogu da grešim dušu. Kazali su i da danas neće pisati kazne već da će samo da upozore putnike - ispričala nam je jedna starija gospođa.

Uverili smo se u to i da je ova sistem kontrole drugačiji od prethodnog kada su karte proveravali kontrolori.

- Ne mogu da kupim kartu SMS-om sa svog telefona, nemam tu opciju. Ne znam šta da radim, gužva je da idem da čekam red da bih kupila papirnu kartu - požalila nam se jedna žena.

Detaljan cenovnik

SMS poruka se šalje na broj telefona 9011, a u tekst poruke potrebno je upisati „tekst karte“ u zavisnosti od toga šta se kupuje. Što se tiče cenovnika, od srede, 17. maja važi sledeće:

VREMENSKA KARTA – 90 MIN

Zona A – cena 50 dinara, tekst karte za SMS poruku A90 Zona B – cena 50 dinara, tekst karte za SMS poruku B90 Zona C (A+B) – cena 100 dinara, tekst karte za SMS poruku C90

DNEVNA KARTA – 1 DAN

Zona A – cena 120 dinara, tekst karte za SMS poruku A1 Zona B – cena 120 dinara, tekst karte za SMS poruku B1 Zona C (A+B) – cena 150 dinara, tekst karte za SMS poruku C1

NEDELJNA KARTA – 7 DANA

Zona A – cena 800 dinara, tekst karte za SMS poruku A7 Zona B – cena 800 dinara, tekst karte za SMS poruku B7 Zona C (A+B) – cena 1000 dinara, tekst karte za SMS poruku C7

MESEČNA KARTA – 30 DANA

Zona A – cena 2200 dinara, tekst karte za SMS poruku A30 Zona B – cena 2200 dinara, tekst karte za SMS poruku B30 Zona C (A+B) – cena 3300 dinara, tekst karte za SMS poruku C30

Zona A: Novi Beograd, Zemun, Stari grad, Savski venac, Voždovac, Čukarica, Vračar, Rakovica, Palilula, Zvezdara, Surčin, Grocka (severno od puta 347 Vrčin-Zaklopača)

Zona B: Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Barajevo, Sopot, Grocka (južno od puta 347 Vrčin-Zaklopača)

Kurir.rs/ M. B.

Bonus video:

01:07

SEDNICA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA Gradonačelnik Šapić: Rebalans uspešan, stali nismo! Evo i šta je rekao o naplati karata u GSP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track