KREĆE KONTRAOFANZIVA U RATU S KOMARCIMA! Planinac za Kurir TV: Danas počinjemo na dve beogradske opštine, KIŠA NAM JE NEPRIJATELJ
Komarci najgora pošast u Beogradu, Foto: Promo

najezdA

KREĆE KONTRAOFANZIVA U RATU S KOMARCIMA! Planinac za Kurir TV: Danas počinjemo na dve beogradske opštine, KIŠA NAM JE NEPRIJATELJ

Beograd -

Toplo vreme sa mnogo kiše donosi nam insekte koji nas sasvim sigurno sve nerviraju - komarce. Neminovno je da vas tokom toplih perioda u nekoliko navrata „izujedaju“ komarci, a ti ujedi svrbe i zbog toga se treba zaštititi makismalno. Ali glavni problem nastaje kada vam komarci uđu u stan i kada vam noću vam zuje iznad glave, zbog čega ne možete da spavate. Kada ćemo se rešiti komaraca, saznala je novinarka Kurira Kristina Džoković.

Planinac
foto: Kurir tv

O velikoj akciji koja se sprema ya borbu protiv najezde napasnika insekata ispričala je Dubravka Planinac, doktorka iz sektora za ekologiju, JKP "Gradska čistoća".

06:54

U BORBI PROTIV DOSADNIH KRVOPIJA SVE EKIPE JKP NA TERENU Planinac upozorila: Stigla nova EGZOTIČNA i daleko OPASNIJA VRSTA

Zbog kišnih dana nisu mogli da izlaze na teren, objašnjava sagovornica novinarke Kurir TV.

- Danas će biti 30 ekipa na terenu i to je rekordan broj. Večeras smo na opštini Zvezdara i Voždovac i širićemo teritoriju, po opštinama. Uglavnom ćemo grupisati ekipe i to po opštinama koje naležu jedna na drugu. Tu su i priobalje sa čamcima i uređajima za termalnim zamagljivanjem - rekla je Planinac.

Komarce suzbijaju na dva načina, objašnjava doktorka Planinac.

- Suzbijanje se sprovodi na dva glavna načina. Suzbijanjem larvi i suzbijanjem odraslih jedinki. Sektor je krenuo sa suzbijanjem larvi još u martu. Značajno je da smo uveli novi biloški preparat koji deluje na više fazi rasta. Bitno je da ispitamo sve njegove mogućnosti. Loši su vremenski uslovi iako smo krenuli na vreme. Njima je vlaga idealna za razmnožavanje, a količina vlage se povećava. Očekivali smo da će ove godine biti drugačije baš iz razloga ovih obilnih padavina. Izlazićemo na teren kada god nam vremenske prilike dozvole - ispričala je Planinac.

Preparati, kojima se suzbijaju komarci na teritoriji Beograda su bezbedni, kaže ona.

- Oni su insekticidi koji deluju na dezorijentaciju insekta. To su male količine i doze koje su dovoljne da unište komarce. Registrovani su i upisani u listu biocidnih preparata. Nema bojazni da se bilo kome nešto desi. Mislim da su veće bojazni od egzotičnih vrsta, ima puno vrsta koje pratimo, koje su mnogo opasnije jer nose viruse gorznice zapadnog Nila. To je veća opasnost, nego sam preparat - rekla je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja