BEOGRAD ZA MESEC DANA NAJZAD DOBIJA GROBLJE ZA KUĆNE LJUBIMCE: Trg za ispraćaj, sala za oproštaje, tu se nalazi a izgledaće ovako
Foto: Beoinfo

šta preporučuju stručnjaci kako da sahranjujete svoje životinje

BEOGRAD ZA MESEC DANA NAJZAD DOBIJA GROBLJE ZA KUĆNE LJUBIMCE: Trg za ispraćaj, sala za oproštaje, tu se nalazi a izgledaće ovako

Beograd -

Za najviše mesec dana Beograd bi trebalo konačno da dobije groblje za kućne ljubimce. Svi detalji još nisu poznati, ali činjenica je da radovi napreduju u Bloku 51.

Trebalo bi da radovi na groblju za kućne ljubimce budu gotovi do kraja leta. Izgrađene su interne saobraćajnice, parking, staze i prateći objekti, a ovih dana montira se nadstrešnica. Ideja o groblju za kućne ljubimce postoji godinama tako da je nadživela mnoge pse i mačke.

Groblja nastajala i u parkovima i šumama

Većina je mislila da radi ono što mora u datoj situaciji, pa su groblja nastajala i u parkovima i šumama. Stručnjaci, međutim, ne preporučuju da se kućni ljubimci tako sahranjuju, objavio je RTS.

Groblje kućnih ljubimaca
foto: Beoinfo

"To svakako nije nešto što mi preporučujemo, štaviše skrećemo pažnju da mogu da ugroze svoj život, zdravlje drugih životinja pa i ljudi, posebno ako su tu neki vodotokovi. Nije svako zemljište predviđeno za zbrinjavanje tela uginulih životinja", kaže veterinar Predrag Cvetković.

Ukupna površina kompleksa 15.376 kvadratnih metara. Direktor Veterine Beograd Budimir Grbić kaže da biste bilo koju vrstu animalnog otpada ili leša sahranili morate da znate da li je tlo podvodno. Prema njegovim rečima, svako živo biće se na kraju raspada, a prilikom raspada patogene forme se formiraju i vrlo lako mogu da ugroze ljude i druge životinje.

Ukupna površina kompleksa groblja za kućne ljubimce je 15.376 kvadratnih metara, a Javno komunalno preduzeće "Pogrebne usluge" Beograd dobiće još jednu nadležnost. Trenutno se, kako su nam u saopštenju rekli, radi na formiranju tehničke službe za taj posao.

1 / 6 Foto: Youtube Printscreen

Ružičnjak u Vrtu sećanja

Kako je već ranije pisano, uz široku centralnu aleju sa grobnim mestima u nizu planiran je i ružičnjak “vrt sećanja”, gde će postojati slobodan prostor za posipanje pepela; zatim kasete za čuvanje urni na zemlji (rozarijumi) i na zidu (kolumbarijumi), kao i površine za zajedničko sahranjivanje. Zajedničko sahranjivanje podrazumeva otvoren travnati prostor za sahranjivanje bez posebnih obeležija, a nalaziće se u zadnjem delu groblja.

Svi sadržaji će biti povezani internim saobraćajnicama i pešačkim stazama. Dimenzije grobnih mesta određene su prema veličini životinja. Za sahranjivanje u zemlji predviđena su malo, srednje i veliko grobno mesto, dok će rozarijumi i kolumbarijumi biti u blizini ulaza na groblje. U dnu kompleksa je predviđen slobodan prostor pokriven travom za sahranjivanje bez posebnih obeležja. Zaštitno zelenilo je širine 15 metara, a drvoredi će biti uz parking prostor na ulazu u groblje, duž glavne pristupne saobraćajnice, pisale su zimus Novosti.

Groblje za ljubimce u Rijeci, uz londonsko i parisko, jedno od najstarijih u Evropi, postojalo je od početka 20. veka do 2004. godine. Koliko ova počivališta za životinje znači ljudima najbolje pokazuje Italija, gde se u pojedinim delovima zemlje već neko vreme omogućava zajednički ukop vlasnika i ljubimca.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track