U OVOJ ŠKOLI PLJUŠTE DOJAVE O BOMBAMA! Đaci 4 cela dana bez nastave od početka meseca! Policija celu noć u školi! EVO ŠTA SAD!
Foto: Zorana Jevtić, BETAPHOTO DRAGAN GOJIC, BETA Amir Hamzagić

drama

U OVOJ ŠKOLI PLJUŠTE DOJAVE O BOMBAMA! Đaci 4 cela dana bez nastave od početka meseca! Policija celu noć u školi! EVO ŠTA SAD!

Beograd -

U Osnovnoj školi "20. oktobar" na Novom Beogradu ne mogu da žive od dojava o bombi i zbog kojih je jedna smena ove velike osmoletke izgubila čak četiri dana nastave od početka novembra. Neki roditelji su čak odbili da juče pošalju decu u školu jer su dan ranije, kako tvrde, bile najmanje dve dojave. Dok se odeljenje za borbu protiv terorizma MUP Srbije bavi ovim slučajem, jedna od mogućih opcija je prelazak na onlajn nastavu.

Redakciji Kurira javili su se roditelji čija tri deteta idu u ovu osnovnu školu, koja ima više od 1.400 učenika, i koji ističu doslovce da su sluđeni, kao i njihova deca.

OŠ 20. oktobar, Bomba, Policija, osnovna skola
foto: Zorana Jevtić

- Sve troje dece ide nam u jednu smenu i po ceo dan nisu imali nastavu 2, 3, 6. i 13. novembra, a da nije bilo petodnevnog jesenjeg raspusta, verovatno bi bilo i više dana bez nastave jer su poruke, kako nas je izvesti direktor, stizale i tada. Ima i dana sa dojavama sa kojima gube samo po koji čas. Kulminacija je bila u utorak, 13. novembra, kada je u prepodnevnoj smeni bila jedna dojava, zbog čega je prva smena prekinula nastavu. I taman kad je policija sve pregledala i javljeno da je škola bezbedna i da druga smena ide normalno na nastavu, stigla je nova dojava o postavljenoj bombi, zbog čega naša deca nisu ni otišla u školu - priča majka čije ime je poznato redakciji Kurira i napominje da ni u jednoj drugoj školi u blokovima nema dojava o bombi.

Roditeljima se porukama preko Vajber grupa u utorak uveče obratio i Branislav Nedeljković, direktor škole, koji je rekao da se "sve relevantne službe bezbednosti bave ovim slučajem".

- Poslednji izveštaj od policije na terenu je da je škola bezbedna za povratak dece i zaposlenih, prema tome, sutrašnji rad bi trebalo da započne uobičajenim aktivnostima. O svemu obaveštavamo i naše ministarstvo (prosvete, prim. nov.), od koga dobijamo instrukcije i dozvole za sve promene, pa i eventualni prelazak na nastavu na daljinu. Sve opcije su otvorene - napisao je Nedeljković i dodao da je u utorak školu tri puta pregledala policija, ali da je učestalost pretećih poruka presudila da prekinu nastavu.

OŠ 20. oktobar, Bomba, Policija, osnovna skola
foto: Zorana Jevtić

Škola o svemu obaveštava Ministarstvo prosvete, Školsku upravu Beograd i MUP.

- Iz odeljenja za borbu protiv terorizma dobili smo uveravanja da su preduzete sve mere kao bi se slučaj rešio po hitnom postupku - naveo je Nedeljković i dodao da će policija s Novog Beograda motriti na školu 24 časa dnevno, kao i da od Ministarstva prosvete traže konkretne naloge za prevazilaženje krize i smirivanje situacije.

- U pokušaju smirivanja situacije, pošto je zavladala opšta panika, od razredne jednog deteta dobili smo poruku da je tokom cele noći policija dežurala u školi, pa i mimo toga čak preventivno pregledala ceo objekat pre početka nastave - navodi majka đaka i dodaje da se među roditeljima priča da u tim mejlovima piše da će se "krv proliti Savom, stradaće stotine srpske dece", što dodatno podgreva strah.

DOJAVE I U DRUGIM ŠKOLAMA

Dojava o bombi stigla je juče i u Srednju elektrotehničku školu "Nikola Tesla" u Beogradu, koja je evakuisana, a policija je izašla na teren, dok se nezvanično saznaje da je dojava bila i u Matematičkoj gimnaziji.

U MUP su za Kurir naveli da su od početka novembra evidentirane tri prijave o postavljenim eksplozivnim napravama u OŠ "20. oktobar", za koje je proverama utvrđeno da su bile lažne, dok u ostalim školama na teritoriji opštine Novi Beograd nije bilo takvih prijava. U svim prijavljenim slučajevima, istakli su, policija preduzima mere na zaštiti lica, dok posebno obučeni policijski službenici pregledaju objekat.

OŠ 20. oktobar, Bomba, Policija, osnovna skola
foto: BETAPHOTO DRAGAN GOJIC

- Dojave o postavljenom ekplozivnom sredstvu ili napravi najčešće su upućene elektronskom poštom. Policija u saradnji sa nadležnim tužilaštvom preduzima sve mere i radnje u cilju identifikacije i pronalaska pošiljaoca mejla - navode u MUP.

Branislav Nedeljković odbio je da da izjavu za Kurir jer, kao kaže, nije ovlašćen da daje izjave, a ni od Ministarstva prosvete do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore na pitanja. A jedno od njih je i šta s nagomilanim gradivom, odnosno da li će deca morati da nadoknađuju izgubljene časove i dane.

Kurir.rs/J. S. Spasić

Bonus video:

01:55

DECI POSTAJE NORMALNO TO DA VAM NEKO PRETI BOMBOM! Profesorka Dimitrijević o mogućim motivima za lažne dojave o bombama u školi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track