LEKARKA GREŠKOM USMRTILA ČOVEKA, A ONDA DALA ŠOKANTAN ODGOVOR!" Advokat: Lekar može da pogreši, ali da odgovori ovako nešto...
Foto: Shutterstock

ŠOKANTNO

LEKARKA GREŠKOM USMRTILA ČOVEKA, A ONDA DALA ŠOKANTAN ODGOVOR!" Advokat: Lekar može da pogreši, ali da odgovori ovako nešto...

Društvo -

Vest koja je prošle nedelje šokirala javnost jeste da je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo drugostepenu presudu i postupak protiv anesteziologa Stanoja Glišića. Predmet je vraćen Apelacionom sudu na ponovno suđenje.

Podsetimo, Glišić je bio pravosnažno osuđen na tri godine zatvora zbog smrti smrti trogodišnje Anje Grahovac, koja je preminula 4. juna 2007. godine usled oštećenja mozga izazvanih manjkom kiseonika pri operaciji katarakte na klinici "Perfekta".

Da li je moguće na sudu dokazati lekarsku grešku otkrila je Sonja Hadži-Borjanović, advokat, koja je gostovala u jutarnjem programu Kurir televizije.

- Ja sam imala 2 presude gde je dokazana odgovornost lekara. Jedna od doktorica osuđena na godinu dana zatvora, dok je u drugom predmetu na uslovnu osudu. Kada pričamo o toj osobi koja je osuđena na godinu dana zatvora, ona je osuđena jer nije pružila nužnu lekarsku pomoć. Bila je u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Ona je na moje pitanje, da li biste ponovo tako postupili? Nakon svega što je utvrđeno da nije postupila sa pravilima struke, izjavila "ja bih ponovo tako postupila" - rekla je Hadži - Borjanović i dodala:

Sonja Hadži-Borjanović
foto: Kurir televizija

- Lekar može da pogreši, ali na takav način ne može da odgovori. Krivični postupak je trajao skoro 10 godina. Ona je zapravo bila 10 godina na robiji plus tu jednu godinu, ali ona je i dalje bila ubeđena da je na pravi način postupila. To meni govori da svi ti koji na taj način rade, pacijenti postaju ugrožena kategorija stanovništva. Postavlja se pitanje da li takvi ljudi treba dalje da rade takav posao?

Potom je i otkrila da li osuđeni lekari mogu da se vrate na posao nakon završetka kazne.

- Nakon godinu dana ona se vraća na posao. Ako je bezuslovna kazna zatvora njima se ukida licenca za tih godinu dana zatvora. Potom im se vraća jer su oni svoje odslužili - rekla je.

03:46

LEKARKA GREŠKOM USMRTILA ČOVEKA, A ONDA NA SUDU REKLA DA BI TO PONOVILA! Advokat otkrila: Evo koliko joj je trajala robija

Potom se osvrnula na drugi predmet gde lekaru nije oduzeta licenca iako je osuđen.

- Druga stvar koja me je šokirala je bio dopis koji sam dobila od Republičke lekarske komisije. Na pitanje, u drugom predmetu gde je uslovna osuda na zatvorsku kaznu izrečena, zašto tom lekaru nije oduzeta licenca? Oni su meni uzvratili da njemu nemaju razloga da oduzimaju licencu jer su tražili od Ministarstva pravde tumačenje. Gde im je neka osoba rekla da nema razloga da im se oduzima. Pokušavala sam da saznam ko je ta osoba, ali nikad nisam saznala. Dok god je tako mi smo u velikom problemu.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:38

LEKAR KOJI JE SPASAO SIMANIĆA OTKRIVA KADA SE BORIŠA VRAĆA NA TEREN: Neizmerna ljubav i empatija saigrača mu daju da snagu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track