IZGRADNJA OVOG PODVOŽNJAKA ISPOD ŽELEZNIČKOG KORIDORA RASTERETIĆE SAOBRAĆAJ NA NOVOM BEOGRADU! Spajaće dve reke (FOTO)
Foto: Beoinfo

NAPREDAK

IZGRADNJA OVOG PODVOŽNJAKA ISPOD ŽELEZNIČKOG KORIDORA RASTERETIĆE SAOBRAĆAJ NA NOVOM BEOGRADU! Spajaće dve reke (FOTO)

Beograd -

Grad Beograd je započeo pripremne radove za izgradnju novog podvožnjaka ispod železničkog koridora na Novom Beogradu koji će povezati dve strane Bulevara umetnosti, čime će se znatno rasteretiti saobraćaj u ovom delu grada, poručile su sadašnje gradske vlasti.

- Ovaj tunel ispod pruge je izuzetno strateški važan za saobraćaj na Novom Beogradu. Čitav proces je sada kompleksniji nego što je bio do pre nekoliko godina jer je urađena pruga za brzi voz koja tuda prolazi, a potrebno je da se ne zaustavlja železnički saobraćaj. Ono što je najvažnije jeste da je javna nabavka konačno završena i očekujemo da se ovih dana dobije izvođač.

Aleksandar Šapić, Podvožnjak
foto: Beoinfo

Gradske službe su već počele da raskrčavaju i čiste teren, a početak radova na izgradnji zavisiće od vremenskih uslova. Ukoliko vreme dozvoli, to će biti i u toku zime - rekao je nedavno predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić.

Naglasio je da će, kada počne da se radi u kontinuitetu, rok za završetak biti nešto manje od godinu dana.

Aleksandar Šapić, Podvožnjak
foto: Beoinfo

- Ako se sećate, kada sam postao gradonačelnik, rekao sam da će ovo biti jedan od važnijih saobraćajnih projekata jer je Novi Beograd, naročito u popodnevnim časovima kada se ljudi vraćaju s posla u stari deo grada, znatno preopterećen.

Aleksandar Šapić, Podvožnjak
foto: Beoinfo

ČINJENICE

  • preko 500 ulica rekonstruisano ili asfaltirano u Beogradu od avgusta prošle godine, neke od većih ulica su Omladinskih brigada, Despota Stefana, Maksima Gorkog...
  • Grad proširuje ulice dodatnim trakama (što nikada nije rađeno), poput Višnjičke i Mije Kovačevića, Bulevara Zorana Đinđića
  • Unapređuje se saobraćajna funkcionalnost novim kružnim tokovima (na Bežanijskoj kosi)

Na ovaj način rasteretiće se Ulica Omladinskih brigada i saobraćaj se ravnomerno rasporediti. Tošin bunar, koji takođe proširujemo, Ulica Omladinskih brigada i Bulevar umetnosti će biti tri izuzetno važna novobeogradska bulevara zajedno sa Ulicom Jurija Gagarina, Bulevarom Nikole Tesle, Mihajla Pupina - istakao je Šapić.

Takođe, kako objašnjavaju iz grada, kada je reč o ovoj saobraćajnici koja će se graditi, zanimljivo je da će ona biti jedina ulica koja spaja dve reke.

Grad raspisuje javnu nabavku

Radovi na bulevarima Patrijarha Pavla i Vojvode Mišića

Javna nabavka za nastavak radova na Bulevaru patrijarha Pavla, odnosno potez od Mosta na Adi do dela ovog bulevara u Rakovici, koji je već završen, biće raspisana. Radovi, čija je vrednost oko 2,5 milijardi dinara, krenuće čim se izabere izvođač. Inače, kako su saopštili iz Grada, sledeće godine, uporedo sa ovim radovima, krenuće se u proširenje Bulevara vojvode Mišića.

Aleksandar Šapić, Beograd
foto: Foto: Grad Beograd

- To suštinski neće ugrožavati saobraćaj, jer će ići starom železničkom prugom. Želimo da proširimo Bulevar vojvode Mišića i da dobijemo tri trake umesto sadašnje dve do raskrsnice s Teodora Drajzera, kao i da proširimo samu Drajzerovu. Bulevarom patrijarha Pavla i proširivanjem Bulevara vojvode Mišića i Drajzerove potpuno menjamo saobraćajnu realnost u ovom delu grada, gde se danas stvaraju ogromni čepovi, naročito u popodnevnim satima - kazao je Šapić. Nova saobraćajnica će biti duga dva kilometra, sa dva kružna toka.

- Kada idete ovom saobraćajnicom ulicama Jurija Gagarina, Agostina Neta dolazite do Save. A na drugoj strani, Bulevarom umetnosti izlazite do Bulevara Nikole Tesle i dolazite do Dunava. Vrednost radova je 980 miliona dinara i izuzetno su kompleksni jer je potrebno da se obezbedi da brzi voz ovde nesmetano funkcioniše.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

01:19

IZ VIŠNJIČKE BANJE DO NOVOG BEOGRADA TUNELOM ZA 15 MINUTA! Aleksandar Šapić najavio najveći saobraćajni projekat u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track