ŠTA SVE IMA OD BESPLATNOG DOČEKA NOVE GODINE: Širom Srbije za svakog po nešto, pop, rok, narodnjaci, vatromet
Foto: Beta/Saša Đorđević

ŠTA SVE IMA OD BESPLATNOG DOČEKA NOVE GODINE: Širom Srbije za svakog po nešto, pop, rok, narodnjaci, vatromet

Beograd -

Brojni koncerti obeležiće organizovane dočeke Nove 2024. godine širom Srbije, a u pojedinim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad i Niš, iako je to do sada bila praksa, neće biti velikih ponoćnih vatrometa, pošto su prihvaćene sugestije društava za zaštitu životinja i udruženja građana da se od vatrometa odustane.

Beograd: Frajle, Sara Jo, vatromet i laser šou

Ono što je za sada poznato, organizovanog dočeka u prestonici biće na Sava promenadi. Ovde će Beograđani i gosti naše prestonice 31. decembra moći da posmatraju svetlosno-pirotehnički performans na Kuli Beograd, a oni koji siđu baš do Sava promenade, moći će besplatno da prisustvuju koncertima popularnih domaćih izvođača.

Muzički program na platou pored Starog savskog mosta otvoriće "Frajle", ženski sastav iz Novog Sada, da bi odmah potom mikrofon u ruke uzela Sara Jo, domaća pop zvezda. Za podizanje atmosfere zaduženi su čuveni muzički virtuoz Dejan Petrović i njegov Big Band, koji će svojim planetarno poznatim trubačkim bravurama razgaliti publiku i u razigranom ritmu je uvesti u Novu godinu.

Laseri i vatromet i posebna muzika

Čaroliju novogodišnje noći upotpuniće i nezaboravni svetlosno- pirotehnički spektakl na nebu iznad Save. U poslednjim minutima 2023. godine na Kuli Beograd biće emitovana specijalna novogodišnja projekcija praćena igrom moćnih lasera, da bi nakon sada već čuvenog odbrojavanja poslednjih 10 sekundi usledio veličanstveni vatromet sa najviše zgrade u regionu, ali i sa novobeogradske obale Save, Starog savskog mosta i Gazele.

Ovaj impresivni vizuelni šou, kako najavljuju organizatori iz "Beograda na vodi" na savršen način će upotpuniti muzika specijalno komponovana za ovu priliku, kroz koju će se preplitati nacionalni muzički motivi.

Nova godina, Beograd na vodi, doček Nove godine, vatromet
foto: Uroš Arsić/Mondo

Grad Beograd neće organizovati vatromet

Vatrometa u organizaciji Grada Beograd ove godine neće biti, a novac koji je bi inače bio namenjen za tu namenu biće uplaćen društvima za zaštitu životinja. To je u sredu saopštio Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograd. Kako je naveo, prestonica će se priključiti inicijativi koju su pokrenule organizacije za zaštitu životinja, a istu odluku doneli su još neki gradovi, poput Novog Sada i Niša.

Grad Beograd još nije saopštio program dočeka na gradskim trgovima u svojoj organizaciji.

Novi Sad: Svetlosni efekti umesto vatrometa i rok, elektro, indi i pop muzika

Novosađani će, sada već tradicionalno imati organizovana dva dočeka Nove 2024. godine i to 31. decembra i 13. januara. Sa glavnog gradskog Trga slobode dešavanja 31. decembra su već godinama unazad izmeštena u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave.

Organizatori Dočeka najavljuju bogat program na tri scene – kod Beogradske kapije, na Trgu prote Mihaldžića i u Štrosmajerovoj ulici.

Ulaz za sve programe 31. decembra je slobodan.

- Novosadski Doček će 31. decembra okupiti regionalne i evropske muzičke zvezde, pa će tako publika slušati mladi bend čiji su koncerti svi rasprodati Buč Kesidi, potom dobitnike MTV nagrade i čuvenog hrvatskog "Porina" Elemental, kao i legende roka na ovim prostorima Partibrejkers. Na Doček stižu i ovogodišnji dobitnici najprestižnije regionalne muzičke nagrade Milan Mladenović, Ljubičice, začetnik globalnog muzičkog fenomena poznatog kao Balkan bit Kiril Džajkovski, najaktuelniji regionalni tribjut bend iz Srbije ABBA RING, pariski producent i DJ Frank Rodžer, kao i jedan od pionira elektronske muzike DJ Dejan Milićević – kažu organizatori.

Tesla – svetlosna galerija će 31. decembra kroz igru svetla i zvuka, interaktivne audio-vizuelne umetničke instalacije, stvoriti potpuno novi ambijent baroknog dragulja Novog Sada, Petrovaradinske tvrđave i Podgrađa.

Umetnički radovi će biti postavljeni u Podgrađu, tunelu, kod Sata, zatim u parku na Tvrđavi i u Planetarijumu, navodi se u najavi programa.

Kako je saopštio gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, Grad neće organizovati vatromet.

vatromet
foto: Nemanja Nikolić

Niš: Boban Zdravković i Viki Miljković

Nišlije će Novu godinu dočekati uz "niške snage" - nastupom Bobana Zdravkovića i Viki Miljković. Zdravkoviću je, posle višegodišnje pauze, ovo drugi nastup u Nišu u 2023. godini.

Njegov koncert početkom septembra, na proslavi dana opštine Pantelej, bio je veoma dobro posećen, što je put svemu sudeći bio motiv gradskih vlasti da ga angažuju i za doček najluđe noći na Trgu u centru Niša. Vest o nastupu podelio je uz fotografiju i Zdravković na svojoj fan stranici na Fejsbuku.

Budući da je ovaj niški pevač veoma popularan u susednoj Bugarskoj, može se očekivati i velika poseta turista iz te zemlje, koji, inače, vikendima, redovno pune niške kafane.

Na inicijativu udruženja "Pit" Grad Niš je odlučio da ove godine ne bude novogodišnjeg vatrometa, a da će sredstva ići u humanitarne svrhe. Upućen je poziv građanima da predlože gde će biti utrošena ta sredstva. O kojoj tačno sumi novca je reč, još uvek nije poznato, budući da je ranije saopšteno samo da će ukupni troškovi dočeka Nove godine (u koje su bili zaplanirani i troškovi vatrometa), iznositi nešto manje od 11 miliona dinara. Građani su pozvani da šalju predloge kome je novac najpotrebniji za lečenje Kancelariji za brze odgovore na mejl brzi.odgovori@gu.ni.rs

Zlatibor: Saša Matić i vatromet

Centralni koncert na dočeku Nove godine na Zlatiboru jeste nastup Saše Matića, a sudeći po najavama iz tamošnje Turističke organizacije, u ponoć je predviđen i vatromet.

Naime, kako se najavljuje, Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor po tradiciji s posebnom pažnjom pripremaju obeležavanje novogodišnjih praznika na najposećenijoj planini Srbije. Iz Turističke organizacije podsećaju da zlatiborski doček Nove godine, uz atraktivne zabavno-muzičke sadržaje s poznatim izvođačima na Kraljevom trgu, uvek okuplja hiljade posetilaca.

- Tako je za doček 2024. godine i najbolji provod u novogodišnjoj noći na Zlatiboru ustanovljen raznovrstan program u vidu tri koncerta na pozornici Kraljevog trga, sa repertoarom za sve ukuse. Novogodišnji program na Kraljevom trgu počinje već u četvrtak 28. decembra u 16 časova, kada će biti organizovan jedinstveni zabavni program i podela novogodišnjih paketića za svu decu sa teritorije opština Čajetina, zaključno sa četvrtim razredom osnovnih škola. Najmlađa publika će imati priliku da uživa u koncertu Leontine i dečijeg hora “Čarolija”. Novogodišnju noć uveličaće koncert jednog od najpopularnijih muzičkih izvođača Saše Matića. U noći dočeka tačno u ponoć biće priređen vatromet, kada je i koncert trubačkog orkestra Dejana Jevđića – najavljuju iz zlatiborske Turističke organizacije.

vatromet
foto: Nemanja Nikolić

Što se tiče reprize, za veče 1. januara 2024. na Kraljevom trgu, takođe od 21 časa, sviraće “Magla bend”.

Kragujevac: YU grupa i vatromet u ponoć

U Kragujevcu je program javnog dočeka 2024. godine najavljen na nedavnoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, kada je rečeno da će se na bini postavljenoj na Trgu Radomira Putnika održati novogodišnji koncerti.

Najpre će, kako je rečeno, na dnevnoj žurci 31. decembra nastupiti kragujevački bend Vesele osamdesete, u toku večeri Dark Šajns, a ponoć i prvi minuti 2024. godine će otkucati uz muziku YU grupe i vatromet sa zgrade Gradske uprave u organizaciji Doma omladine.

Subotica : Doček 2024. uz vatromet, ali se još ne znaju izvođači programa na trgu

U Subotici će biti organizovan doček Nove 2024. godine 31. decembra, u centru grada, međutim, zvanično još nije saopšteno ko će nastupiti od muzičkih izvođača.

Za sada nije poznato uz kakvu muziku i čije pesme će Subotičani dočekati sledeću godinu, ali prema nezvaničnim podacima, uz koncert na otvorenom, izvesno je da će biti organizovan i vatromet.

Podsetimo, 2021. i 2022. godine u Subotici nije bilo dočeka na trgu u organizaciji lokalne samouprave, a kao i prethodnih, osim na trgu, i ove će biti organizovane dnevne i noćne žurke u kafićima i restoranima u Subotici i na Paliću.

Vrnjačka Banja: Zorica Brunclik dan pre, za glavno veče "Amadeus" bend

Novogodišnja bajka u Vrnjačkoj Banji, kako su je nazvali iz Turističke organizacije, počinje 30. decembra. I to koncertom Zorice Brunclik na Trgu.

Inače, od tada pa sve do 14. januara Vrnjačka Promenada će izgledati kao bajka. Sa drvenim kućicama na šetalištu, deda mrazevima, i kako kažu, sa ukrasima kao iz Laponije.

Za doček Nove godine na Trgu će pevati Amadeus bend, a na reprizi Džejla Ramović.

Što se tiče vatrometa, po kome je doček u Vrnjačkoj Banji poznat, za sada još nije doneta konačna odluka.

Čačak: Doček i internacionalne i srpske Nove godine

Kako navode informativni portal u Čačku, ova grad i ove godine organizuje doček obe Nove godine na Gradskom trgu. Kako piše Ozonpress, na kraju ove godine na Gradskom trgu nastupiti Peđa Jovanović, dok će u noći između 13. i 14. januara 2024. godine koncert održati Goran Bregović sa svojim “Orkestrom za svadbe i sahrane“. Oba koncerta, kako je najavljeno, počeće od 22 sata.

vatromet, Novi Beograd
foto: Kurir

Uz najavu ovih novogodišnjih koncerata, međutim, nema informacije i da li će ih, tradicionalno kao prethodnih godina, pratiti i svečani ponoćni vatromet.

Leskovac: Koncerti i čak 2.400 pljeskavica

Po najavama tamošnjih portala, Leskovčane i posetioce ovog grada koji se odluče da 2024. godinu dočekaju na centralnom Gradskom trgu, očekuju koncerti grupe “Kasperi” i bleh orkestra Isidora Zećirovića. Iz Turističke organizacije Leskovca najavili su da će muzički program počneti u 22:45 i da će trajati do 2 sata iza ponoći.

Osim muzike, one koji će u Leskovcu čekati Novu godinu, kako je najavljeno, očekuje i lutrija sa 24 nagrade, služiće se čaj, kuvano vino i rakija, kao i 2.400 pljeskavica, sve uz ponoćni svečani vatromet.

Bor: Riblja čorba i vatromet

Za doček Nove godine u Boru će nastupiti legendarni rok bend „Riblja čorba“. Koncert će biti održan u amfiteatru kod Doma kulture u centru grada.

Tradicionalno, u ponoć će biti priređen i vatromet.

Užice i Valjevo bez organizovanog dočeka i atrometa

U gradu na Đetinji, kako kažu u Turističkoj organizaciji Užice, neće biti organizovanog dočeka Nove 2024. godine. Međutim, kako navode, za veče 2. januara planiran je na otvorenom koncert Sergeja Ćetkovića, ali zvaničnu potvrdu da će biti i održan, još uvek nemaju.

Što se Valjeva tiče, već nekoliko godina je praksa da takođe organizovanog dočeka na Gradskom trgu nema. U Gradskoj upravi Valjeva, međutim, kako saznajemo, planiraju niz novogodišnjih programa, uključujući i nekoliko koncerata, koji će početi već sledeće sedmice i trajati sve do 20. januara, o čemu će, kada program bude uobličen, obavestiti sugrađane.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja