PIRAMIDA KNEZ MIHAILOVE ULICE: Jednom se pojavila tvrdnja da je ovo nekakav "masonski spomenik", evo čemu zapravo služi
Foto: Shutterstock

večna enigma prolaznika

PIRAMIDA KNEZ MIHAILOVE ULICE: Jednom se pojavila tvrdnja da je ovo nekakav "masonski spomenik", evo čemu zapravo služi

Beograd -

Postoje neki spomenici i detalji u gradu pored kojih prolazimo i - kao da nisu tu. Toliko su srasli sa gradom da ih ne primećujemo. Tako je i sa piramidom u Knez Mihailovoj ulici.

Neobičan spomenik, koji nije posvećen nijednoj ličnosti, nijednom događaju – spomenik je posvećen Beogradu, ali u geografskom smislu, on je vanvremenski i ima samo jednu poruku za prolaznike: gde se tačno nalaze, na kojoj visini i gde su strane sveta. Dakle, kad ste u Knez Mihailovoj – GPS vam ne treba.

Dakle, tu su ispisane geografska dužina i širina na kojoj se nalazi Beograd, odnosno, ova piramida, nadmorska visina, ali i ubrzanje zemljine teže. A ovo su podaci: nalazimo se na 44° 49’49” sеvеrnе gеоgrafskе širinе i 20°27’44” istоčnе gеоgrafskе dužinе, kao i na nadmоrskоj visini оd 116,75 mеtara.

Neupadljiva je i već potpuno uklopljena u okolinu. Otkrivena je pre skoro tri decenije, 1995. godine i to na posebnom mestu – ispred zdanja Srpske akademije nauka i umetnosti SANU. Spomenik je podigao Grad Beograd.

U to vreme u kome su bujale mnoge neverovatne teorije, u narodu izbezumljenom mahnitom ratnom propagandom, gde su svakakvi šarlatani i obmanjivači ciljano puštani u medije sa kojekakvim “tezama”, sve luđim od luđe, pojavila se tako i tvrdnja da je ova piramida nekakav "masonski spomenik".

GPS piramida, Knez Mihailova, piramida
foto: Shutterstock

Ipak, kao što to u Beogradu obično biva, mnoge ideje, spomenici i tragovi sećanja imaju i svoje prethodnike na čiju tradiciju se naslanjaju. Tako je ova današnja piramida imala svog “pretka“, na Kapetan Mišinom zdanju. Ta prva piramida se nije nalazila na pločniku, već na vrhu zgrade, koja je u to vreme bila i najviša u Beogradu.

Nekadašnja piramida pokazivala je strane sveta i bila veoma korisna za orijentaciju. Jer, u to vreme, sredinom 19. veka, geografija je bila jedna od najvažnijih društvenih nauka.

Kasnije je na njenom mestu izgrađena osmatračnica Požarne komande odakle su vatrogasci pomno posmatrali čitav tadašnji Beograd ne bi li na vreme uočili da li se negde razvija požar.

Osmatračnica stoji i danas, mada odavno van te prvobitne funkcije.

(Kurir.rs/Kaldrma)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track