EVO ŠTA SVE MOŽE DA SE DESI LJUDIMA KOJI SU UPALI U LEDENU SAVU KAD JE SPLAV POČEO DA TONE: Dr otkrio niz ozbiljnih posledica!
Foto: Zorana Jevtić

opasno!

EVO ŠTA SVE MOŽE DA SE DESI LJUDIMA KOJI SU UPALI U LEDENU SAVU KAD JE SPLAV POČEO DA TONE: Dr otkrio niz ozbiljnih posledica!

Beograd -

Nakon potonuća beogradskog splava "Kartel" na Sajamskom keju noćas posle ponoći evakuisano je 145 ljudi, a procenjuje se da ih je bilo oko 400.

Niko nije ozbiljnije povređen. Dve maloletne osobe su prevezene na VMA u alkoholisanom stanju. Prema rečima svedoka, gosti su uglavnom bili tinejdžeri i mladi, a mnogi od njih su se nakon potonuća objekta našli u ledenoj prljavoj vodi kako bi isplivali do obale. Akcija spasavanja je trajala do tri sati ujutru.

Pedijatar dr Saša Milićević kaže za Kurir da mladi koji su se zadesili u ovoj situaciji koji su nakon potonuća objekta neko vreme plivali u hladnoj Savi mogu da se prehlade i da dobiju infekcije.

splav tone, Kartel, splav, potonuo splav
foto: Zorana Jevtić

- Sava je hladno, preko noći su niske temperature, hladna voda oduzima telesnu temperaturu pogotovu ako su bili pod dejstvom alkohola onda se mnogo brže organizam ohladi i padne temparatura - objašnjava dr Milićević i dodaje:

Pedijatar, dr Sasa Milicevic
foto: Printscreen

- Takođe, voda nije higijenski idealna i postoji šansa da dođe do infekcija na koži. Onaj ko je progutao tu prljavu vodu može da dobije crevne probleme, dijareju, povraćanje. S druge strane onaj ko je udahnuo tu vodu može imati probleme sa disajnim putevima.

Prema njegovim rečima, kod tih osoba došlo je do stresa i osobe koje su proživele mogu da imaju tahikardiju, bolove u stomaku, da budu nervozni.

splav tone, Kartel, splav, potonuo splav
foto: Uroš Arsić/Mondo

- Može doći i do urinarnih infekcija zbog te prljave vode naročito kod devojaka ukoliko su duže vreme bile u vodi, a naročito kod osoba koje su sklone urinarnim infekcijama. Ukoliko je nekome ta prvljava voda ušla u ušni kanal može doći i do uplale spoljnog ušnog kanala ili čak i da dobiju konjuktivitis iz istog razloga - ističe dr Milićević.

1 / 5 Foto: Uroš Arsić/Mondo

Podsetimo, prema prvim informacijama ovaj plutajući objekat je počeo da tone nakon što je izbila tuča između gostiju i obezbeđenja na mostiću koji je spajao obalu i splav, a koji je u jednom trenutku pukao.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

00:24

Jutro nakon što je potonuo splav

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track