DIVLJANJE, ROŠTILJANJE, SANKANJE NA MESTU STRADANJA Spomen-park Jajinci poligon za bahate vozače, pamti se i sunčanje u bikiniju?!
Arhivska fotografija, Foto: Printskrin

dosad niko nije kažnjen za ovo skrnavljenje

DIVLJANJE, ROŠTILJANJE, SANKANJE NA MESTU STRADANJA Spomen-park Jajinci poligon za bahate vozače, pamti se i sunčanje u bikiniju?!

Beograd -

Spomen-područje koje čuva sećanje na Sremski front, gde su stradale hiljade onih koji su živote žrtvovali za slobodu, pretvoreno je u sankalište

Spomen-park Jajinci, gde su nacisti ubili najmanje 70 hiljada muškaraca, žena i dece, ponovo je mesto gde se divlja kolima.

Spomen-područje koje čuva sećanje na Sremski front, gde su stradale hiljade onih koji su živote žrtvovali za slobodu, pretvoreno je u sankalište. To nisu izolovani slučajevi.

Tragovi automobilskih guma još se mogu videti u spomen-parku u Jajincima. Pre dve nedelje je, po ko zna koji put, bio poligon za bahate vozače.

“Mi ovakvim ponašanjem šaljemo jednu poruku, pre svega poruku nama samima, da smo nedostojni tih predaka koji su ovde i pobijeni i zakopani, ali i da se ne staramo o našim stratištima i da nam je kultura sećanja na zaista niskom nivou“, kaže Bojan Arbutina iz Muzeja žrtava genocida.

Ističe da je Muzej već pokrenuo niz aktivnosti, kako bi se ta memorijal sačuvao.

“Poput fizičko-tehničkog obezbeđenja, gde će biti postavljene rampe kako vozilla više ne bi mogla na ovaj memorijalni prostor. Zatim, biće instalirane kamere. Biće unajmljeno i obezbeđenje koje će se starati o njemu 24 časa“, ističe Arbutina.

Iako je na tom mestu tokom Drugog svetskog rata streljano 80.000 Srba, Jevreja i Roma, pojedince to ne sprečava da na travnjaku prave roštilj, slave dečji rođendan, pa i da se sunčaju.

“Ta reč ‘park‘ verovatno naše sugrađane asocira da je to parkovski prostor, da oni tu mogu da se ponašaju kao u regularnim parkovima i jedna od inicijativa Muzeja žrtava genocida biće da se preimenuje u Spomen-područije Jajinci, kako bismo i na taj način možda doprli do svesti sugrađana“, kaže Arbutina.

Nije retkost da se spomenici skrnave i na Kalemedanu, čak nekoliko puta mesečno, najčešće grafitima. Poslednji put u novembru prošle godine.

“Imajući u vidu da svi ovi spomenici datirju iz vremena različitog istorijskog doba, to su jako osetljivi materijali i svi radovi moraju da se obavljaju jako stručno i precizno. Što se tiče grafita, moraju da se upotrebljavaju i neinvazivna sredstva kako ne bi došlo do dodatnog oštećenja“, objašnjava Abela Lukovac iz Beogradske tvrđave.

Na Kalemdanu bi uskoro trebalo da počne da radi 67 kamera. To će doprineti boljoj zaštiti spomenika, ali i celog kulturno-istorijskog kompleksa.

U Sekretarijatu za kulturu kažu da je za uništavanje, prljanje, skrnavljenje spomenika propisana kazna od 15.000 dinara.

U Muzeju žrtava genocida za RTS kažu da nikada niko nije kažnjen za skrnavljenje, a u MUP-u da za poslednji slučaj vožnje po spomen-parku Jajinci nisu dobili prijavu.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track