80 GODINA OD BOMBARDOVANJA BEOGRADA U DRUGOM SVETSKOM RATU – 16 I 17. APRILA 1944. GODINE
Foto: JKP Pogrebne usluge Beograd

80 GODINA OD BOMBARDOVANJA BEOGRADA U DRUGOM SVETSKOM RATU – 16 I 17. APRILA 1944. GODINE

Beograd -

Teška saveznička bombardovanja Srbije u Drugom svetskom ratu započela su razaranjem Niša 20. oktobra 1943. godine, kada su poginule stotine građana i razoreni brojni civilni objekti.

Krvavi Uskrs

Najveće žrtve tokom bombardovanja Beograda 1944. godine zabeležene su 16. i 17. aprila, što se poklopilo sa prvim i drugim danom pravoslavnog Uskrsa. Događaj upamćen kao “Krvavi Uskrs” u kolektivnom sećanu građana Beograda doživljen je znatno teže od nemačkih bombardovanja 6. aprila 1941. godine, kako zbog činjenice da se od saveznika očekivala pomoć i oslobođenje, a ne tako brutalno bombardovnje, kao i zbog utiska građana Beograda da je savezničko bombradovanje 1944. bilo razornije nego nemačko 1941. Ranjeno je oko 5.000 civila, a prema nemačkim izvorima, mrtvih je bilo 1.160.

Te krvave 1944. godine glavni grad je teško bombardovan od strane saveznika u više navrata, i to u aprilu, maju, junu, julu, septembru, ukupno 11 puta.

Veliko razaranje grada

Zvanično, ciljevi su bile nemačke trupe, infrastruktura, vojni i privredni objekti od značaja za nemačke ratne napore, od kojih su se neki nalazili u gusto naseljenim delovima našeg grada. U Zemunu su uništene fabrike Ikarus, Danubijus, Zmaj, Teleoptik, zemunska železnička stanica i aerodrom. U Beogradu je oštećena fabrika Rogožarski i susedni stambeni blokovi, brodogradilište, rafinerija na Čukarici i deo beogradske železničke stanice, a pogođen je i logor Sajmište. Oštećeni su i mostovi na Savi i Dunavu. Prilikom uskršnjeg bombardovanja 1944. godine srušeno je i tadašnje porodilište u Krunskoj ulici (danas Studentska poliklinika). Razaranja su bila velika u okolini Bajlonijeve pijace gde je poginulo 200 ljudi od zalutale bombe, kao i na Pašinom brdu gde je poginuo veliki broj civila. Pogođeni su Palata Albanija, Terazije, Tehnički i Pravni fakultet, više bolnica, humanitarnih institucija i crkava.

Spomen-groblje žrtava bombrdovanja Beograda 1944. godine

U znak sećanja na ovaj događaj, 1966. godine je na Novom groblju u Beogradu sagrađeno je Spomen-groblje žrtava bombrdovanja Beograda 1944. godine. Ovo groblje, koje se nalazi uz Vrt sećanja, sastoji se od 11 humki sa 15 mermernih ploča na kojima su upisana imena 313 identifikovanih i 165 neidentifikovanih osoba stradalih u bombardovanju Beograda 1944. godine. Ovo, kao i spomen-groblje žrtava bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine izgrađeno je po projektu arhitekte Milice Momčilović.

JKP “Pogrebne usluge” Beograd

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track