VLADAN ĐOKIĆ JEDINI KANDIDAT ZA REKTORA: Vratiti Univerzitetu 20 uzurpiranih stanova, a evo u šta ćemo novac uložiti!
Aktuleni rektor prof. dr Vladan Đokić, Foto: Zorana Jevtić

dobio podršku senata

VLADAN ĐOKIĆ JEDINI KANDIDAT ZA REKTORA: Vratiti Univerzitetu 20 uzurpiranih stanova, a evo u šta ćemo novac uložiti!

Društvo -

Aktuelni rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić jedini je kandidat za tu poziciju na predstojećim izborima za rektora i četiri prorektora, saopšteno je na sednici Senata Univerziteta.

Kako Kurir saznaje, izbori će najverovatnije biti održani 9. maja, a Đokić je juče dobio i većinu glasova Senata, koji inače broji 62 člana. Sednici je prisustvovalo 57 članova, 51 se izjasnio za kandidata redovnog profesora Arhitektonskog fakulteta, dok je šest listića bilo nevažeće.

- Brojni izazovi su pred nama, ne samo pred našim univerzitetom već pred akademskom zajednicom u širim okvirima. Mnogi univerziteti u Evropi se suočavaju s problemima koji su vezani za finansije, za izbor nastavnika... - naveo je Đokić predstavljajući program rada.

sednica Senata
foto: Kurir

Devet tema, oblasti i planova naveo je kao ključne za naredne tri godine.

- Prva tema je afirmacija strateške pozicije našeg univerziteta, druga istraživanje finansijske sigurnosti, zatim unapređenje studija i obrazovanja, unapređenje studentskog standarda, aktivacija nepokretnosti univerziteta, promocija naučnoistraživačke delatnosti, podsticanje međunarodne saradnje, unapređenje ljudskih resursa i društvena odgovornost.

Istakao je da su dugo godina zanemarivane nepokretnosti univerziteta.

- Univerzitet ima 200 prostorija nepokretnosti kojima raspolaže ili ne raspolaže na odgovarajući način. Određen broj imovine je oduzet. Univerzitet je upisan i kao korisnik 20 stanova. Međutim, određen broj tih stanova je uzurpiran, određen broj se nenamenski koristi, Univerzitet nema nikakav prihod od tih stanova. Obratili smo se agenciji za imovinu i čekamo odgovor da li ih možemo komercijalizovati kako bismo mogli da dođemo do određene svote koju bismo uvrstili u studentske nagrade, nagrade za mlade naučnike i istraživače...

Naglasio je i da će raditi na tome da se upisuje veći broj stranih studenata na UB.

Na sednici Senata doneta je odluka o raspisivanju konkursa za upis u školsku 2024/25. godinu, navedeno je da je na 369 studijska programa raspoloživo 26.438 mesta na svim nivoima studija. Odluku o broju budžetskih mesta naknadno donosi Vlada Srbije.

Bonus video:

01:41

KAKVE DOBROBITI DONOSE STUDENTSKE KARTICE I KOJI SU USLOVI ZA DOBIJANJE? Studenti, sve dok imate status studenata BUDITE SPOKOJNI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track