Prva Zombi šetnja u Beogradu

Festival srpskog filma fantastike

Prva Zombi šetnja u Beogradu

Beograd -
Na programu u Kinoteci je i nekoliko novijih filmova iz Hrvatske, među kojima je i gej vestern "Long Banana" (2011), treš komedija sa elementima fantastike u režiji Jurice Hižaka

BEOGRAD - Festival srpskog filma fantastike (FSFF), na kojem će se za nagradu Koskar, pored kratkih srpskih ostvarenja nadmetati i filmovi iz zemalja bivše Jugoslavije, biće održan od 18. do 21. oktobra 2012. godine u Domu omladine Beograda i Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Kako je danas saopštio organizator manifestacije, udruženje Mladi kadrovi, FSFF će na svom sedmom izdanju prikazati 70 filmova iz Srbije, Italije, Španije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Kanade.

Počasni gost FSFF biće Serđo Stivaleti (Sergio Stivaletti), italijanski majstor za maske i specijalne efekte koji se proslavio radeći sa Dariom Arđentom (Dario Argento), Mikeleom Soavijem (Michele Soavi), Lambertom Bavom (Lamberto Bava) i Robertom Beninjijem (Benigni). Pionir je kompjuterski generisanih vizuelnih efekata (CGI).

FSFF će, kao i prošle godine, dodeliti nagradu Koskar, statuu koja je omaž holivudskoj nagradi Oskar, ali u obliku kostura. Specijalna nagrada Piramida pripašće najboljoj filmskoj minijaturi na temu apokalipse " u skladu sa o ovogodišnjim festivalskim motom Apokalipsa danas.

Za Koskara će se u Domu omladine Beograda nadmetati 15 srpskih filmova najnovije produkcije, u kategorijama najbolji film po izboru žirija, najbolji film po izboru publike, najbolja filmska priča, najbolji vizuelni dojam i specijalno dostignuće. Šest filmova iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine nadmetaće se za Koskara u kategoriji najbolji film fantastike sa područja bivše Jugoslavije, bez Srbije.

O nagradama će odlučivati međunarodni žiri u sastavu Loris Kurči (Lois Curci), producent iz Italije, Velimir Grgić, novinar i filmski kritičar iz Hrvatske i Stevan Filipović, režiser iz Srbije.

U sklopu FSFF, 20. oktobra će biti upriličena prva srpska Zombi šetnja- karneval ljudi maskiranih u zombije kakav je uobičajen na festivalima fantastike u svetu. Oko 200 zombija će se od 17 do 17.45 prošetati od Trga Republike do Doma omladine Beograda. Pre početka šetnje, na Trgu će nastupiti novosadski bend DreaDDup.

"Zombi šetnja" je istovremeno promocija trećeg serijala TV serije Walking Dead, u produkciji studija Foks (Fox), koji je pokrovitelj šetnje, a dobrovoljce " obične građane ali i poznate ličnosti" maskiraće majstor za maske i specijalne efekte Miroslav Lakobrija sa svojim timom.

U revijalnom programu FSFF, u Domu omladine i Kinoteci, biće prikazan niz kratkometražnih i dugometražnih filmova iz Italije i Španije" evropskih kinematografija sa jakom fantastičkom tradicijom koje su ove godine u fokusu FSFF.

U Kinoteci će biti prikazani i stari domaći filmovi fantastike, a u specijalnom programu "Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike" moći će da se pogledaju i neki vrlo retki naslovi, međ'u kojima "Devičanska svirka" i "Štićenik" (1973) Đorđa Kadijevića.

Na programu u Kinoteci je i nekoliko novijih filmova iz Hrvatske, međ'u njima i "Long Banana" (2011) "gej vestern" treš komedija sa elementima fantastike u režiji Jurice Hižaka.

Na otvaranju FSFF, 20. oktobra u Domu omladine Beograda (20h) biće prikazani kratki filmovi "Self Portrait" (2012) i "The Captured Bird" (2012) kanadske režiserke i novinarke srpskog porekla Jovanke Vučković, koja je u Severnoj Americi, kao dugogodišnja urednica magazina Rue Morgue, stekla renome jedne od najznačajnijih žena u žanru horora. Njen "The Captured Bird" (Zarobljena ptica) producirao je meksički režiser Giljermo del Toro (Guillermo), poznat po Panovom lavirintu i Helboju.

U pratećem programu, pored Zombi šetnje, predviđen je niz performansa i izložbi. Ceo program se može naći na sajtu manifestacije www.art-anima.com/fsff Festival srpskog filma fantastike se organizuje u partnerstvu sa Domom omladine Beograda i Muzejem Jugoslovenske kinoteke, a uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Srbije.

http://www.youtube.com/watch?v=lsd3K_4LG0Y

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track