Cesne stižu na pilotsku akademiju u Vršcu

Obnovljena flota

Cesne stižu na pilotsku akademiju u Vršcu

Srbija -
Avioni koje smo kupili za nas veoma važni, jer planiramo da pilotsku školu iz Vršca vratimo na evropsko i svetsko tržište, kazao je direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Nikola Stankov

BEOGRAD - Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) preuzela je osam novih aviona "cesna 172S" koje je za 2,8 miliona dolara kupila za školovanje pilota u vazduhoplovnoj akademiji u Vršcu, saopšteno je danas iz SMATSA-a.

Time je posle 30 godina obnovljena flota aviona za školovanje pilota u vazduhoplovnoj akademiji u Vršcu, a letelice, koje su proizvedene u rekordno kratkom roku, stići će u Vršac do 4. novembra.

Avioni su preuzeti posle završnog fabričkog testiranja ispravnosti i funkcionalnosti, koje su piloti i inženjeri iz Kontrole letenja obavili u Cesninoj fabrici u Kanzasu, SAD.Nabavka aviona je deo šireg projekta modernizacije vazduhoplovne akademije u Vršcu koja više od 40 godina školuje pilote iz celog sveta, navodi se u saopštenju.

"Avioni koje smo kupili za nas veoma važni, jer planiramo da pilotsku školu iz Vršca vratimo na evropsko i svetsko tržište", kazao je direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Nikola Stankov, koji je obišao pogone "cesne".

"Za dve godine od kako smo preuzeli vazduhoplovnu akademiju uložili smo u obnavljanje piste, kontrolnog tornja i sređivanje infrastrukture, tako da sa ovim avionima postajemo jedan od najopremljenijih centara za školovanje pilota u Evropi", izjavio je on.

Zahvaljujući novim avionima, ali icsvemu ostalom što je urađeno, školovanje pilota u u Vršcu će biti organizovano u skladu sa najsavremenijim uslovima obuke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja