Eksponati Narodnog muzeja na izložbi u Milanu

Eksponati Narodnog muzeja na izložbi u Milanu

Beograd -
Zahvaljujući odabranim predmetima posetioci će biti u prilici da sagledaju doba poznog Rimskog carstva i izuzetnost ličnosti zaslužnih za donošenje Edikta tolerancije

BEOGRAD - U palati Reale u Milanu od 25. oktobra ove pa do 17. marta naredne godine biće realizovana izložba „Konstantin 313” na kojoj će biti izložena najreprezentativnija dela iz brojnih svetskih muzeja.

Zahvaljujući odabranim predmetima posetioci će biti u prilici da sagledaju doba poznog Rimskog carstva i izuzetnost ličnosti zaslužnih za donošenje Edikta tolerancije.

Kako priču o caru Konstantinu gotovo ne bi bilo moguće ispričati bez pomoći eksponata koji se čuvaju u zbirkama Narodnog muzeja u Beogradu, posetioci izložbe „Konstantin 313” će imati mogućnost da vide i jedanaest predmeta iz Narodnog muzeja.

Među izloženim predmetima su portret Konstantina Velikog, Beogradska kameja, Licinijev tanjir, pektoral iz Ritopeka kao i nekolicina izuzetnih numizmata.

Sveobuhvatan izbor veličanstvenih i istorijski značajnih umetničkih dela oživljava fascinantnu istoriju i umetnost Rimske epohe.

Upoznajući pažljivo odabrane predmete otkrivene u različitim delovima carstva, posetioci izložbe, koja predstavlja uvod u obeležavanje 1.700 godina od proglašenja Milanskog edikta, će saznati više o izuzetnosti, veri, društvenim prilikama i dobu velikih političkih i kulturnih inovacija.

Izložba je podeljena u šest segmenata od kojih svaki na svoj način pripoveda o dubokoj transformaciji Rimskog carstva, a poseban akcenat autori su stavili na ulogu vojske, dvora, crkve. Veoma interesantan i važan segment izložbe posvećen je carici Jeleni, harizmatičnoj majci cara Konstantina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja