Antić otvorio Srpski festival vina i rakije

Beograd

Antić otvorio Srpski festival vina i rakije

Beograd -
Manifestacije poput ove veoma su važne za naš grad i njegovu privredu, kazao je Antić, ističući da je vinski turizam veoma popularan u svetu

BEOGRAD - Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić otvorio je Srpski festival vina i rakije, manifestaciju koja ima veliki značaj za podsticaj proizvođača kvalitetnih vina i rakija na teritoriji čitave zemlje.

Uz podršku Sekretarijata za privredu i Turističke organizacije Beograda, kao i Privredne komore Beograda, festival je prilika da se ponudi najbolje s našeg podneblja i predstavlja nacionalno takmičenje u ovoj oblasti.

– Manifestacije poput ove veoma su važne za naš grad i njegovu privredu. Imamo dugu tradiciju u vinogradarstvu i vinarstvu, ali su, nažalost, ti resursi nedovoljno iskorišćeni. Bezmalo da danas imamo tri puta manje vinograda nego pre pola veka, a tri puta više vina uvozimo nego što izvozimo. To su podaci koji upućuju na to da Srbija treba više da razvija ovu oblast i proizvodi vino jer nam zemlja obiluje vinogorjima. Kad je reč o rakiji, ona je zasigurno najbolja na svetu, na šta možemo da budemo ponosni. Zbog toga treba da daleko veću pažnju posvetimo proizvodnji, a grad će, kao i do sada, to podržati jer dobro vino i rakija dopunjuju turističku ponudu Beograda – kazao je Antić, ističući da je vinski turizam veoma popularan u svetu.

Direktor Turističke organizacije Beograda Dejan Veselinov podsetio je da gastronomska ponuda kao sastavni deo turističke destinacije mora da bude na zavidnom nivou, što u Beogradu i jeste. Vino i rakija su deo te ponude i zato ovakve manifestacije doprinose kvalitetu usluga, ali i kvalitetu samog pića. Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda, rekao je da svi treba da budu na „istoj strani” kako bi se Beograd strateški razvijao, a brojni su pokazatelji da on ide u pravom smeru.

Takmičenje je trajalo dva dana i održano je u više kategorija, a u njemu su učestvovali etablirani proizvođači iz Srbije i Republike Srpske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja