Virusi pune čekaonice, vakcinacija sledeće nedelje

Domovi zdravlja

Virusi pune čekaonice, vakcinacija sledeće nedelje

Beograd -
Čekaonice domova zdravlja su prepune pacijenata koji se žale na kijavicu , kašalj, zapušen nos

BEOGRAD - Čekaonice domova zdravlja prepune su pacijenata s respiratornim infekcijama, potvrđeno je u nekoliko beogradskih domova zdravlja, a kako je danas najavila ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, vakcinacija protiv sezonskog gripa počeće naredne nedelje.

"Gužve su strašne i čekaonice su prepune pacijenata koji se žale na kijavicu , kašalj, zapušen nos. Kod mnogih postoje simptomi slični gripu, bolovi u zglobovima, visoka temperatura", rekla je dr Nevenka Dimitrijević, lekar opšte prakse u Domu zdravlja Voždovac i dodala da lepo vreme posebno pogoduje razvoju virusa.

Dr Dimitrijević je kazala da se do sada nikada nije desilo da se sa vakcinacijom ovoliko kasni i da je imunizacija prethodnih godina počinjala najkasnije početkom novembra.

Slična je situacija i u Domu zdravlja Savski Venac, gde je direktorka ove ustanove dr Vesna Vujčić istakla da su prepune čekaonice pedijatrije, ali i odeljenja opšte prakse.

Ministarka zdravlja Đukić Dejanović najavila je danas da će sledeće sedmice početi vakcinacija građana protiv gripa i za 2014. godinu najavila proizvodnju vakcina u Institutu "Torlak".

Na osnovu saradnje Republičkog zavoda za zdravstveno siguranje, Instituta za javno zdravlje "Batut" i svih drugih subjekata, građani će od iduće sedmice moći da se vakcinišu od sezonskog gripa, rekla je Dejanovićeva.

Republički fond za zdravstveno osiguranje potpisao je ugovor o kupovini 297.159 doza vakcina protiv gripa francuskog proizvođača "Sanofi", a za te namene izdvojeno je 144.034.155,94 dinara. Nabavka će ići preko Instituta "Torlak"

Direktor Institut "Torlak" dr Branislav Lazić rekao je da se "dolazak" vakcina u Srbiju očekuje u ponedeljak."Očekujemo da će nalog za distribuciju krajem iduće sedmice potpisati ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović i Institut "Batut"", kazao je Lazić.

Plan potreba za vakcinom napravio je Institut za zaštitu javnog zdravlja "Dr Milan Jovanović Batut", koji je predložio da se nabavi skoro 55.000 doza manje nego lane, jer je, prema evidenciji Instituta, prošle godine ostalo neiskorišćeno više od 140.000 doza.

Prošle godine Fond je kupio 351.720 doza vakcina, a za te namene izdvojeno je 205.104.111 dinara.Pravo na besplatnu vakcinaciju imaju hronični bolesnici, osobe starije od 65 godina, deca, trudnice, osobe smeštene u ustanovama socijalne zaštite, zdravstveni radnici, osobe zaposlene u javnim službama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja