Dejanović: Za operaciju kuka čekanje kraće od šest meseci
Foto: KURIR

Renoviran Institut "Banjica"

Dejanović: Za operaciju kuka čekanje kraće od šest meseci

Beograd -
Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" dobila hirurške sale i intenzivnu negu po evropskim standardima

BEOGRAD - Ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović otvorila je renovirano odeljenje intenzivne nege i tri operacione sale u Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" i najavila da će u ovoj ustanovi biti rešen problem lista čekanja, tako da se na operacije kuka neće čekati duže od šest meseci."Od menadžmenta sam dobila informaciju da su napravljeni stručni standardi koji će se poštovati i da će čekanje u ovoj instituciji na operaciju kuka biti u skladu sa listama čekanja organizovanih zemalja, odnosno pacijenti neće čekati duže od šest meseci. Onaj pacijent koji ne bude zadovoljan terminom, sam sebe će automatski izmestiti sa liste", rekla je Dejanovićeva.

Direktor Instituta Banjica prof. dr Slobodan Slavković rekao je da je ova ustanova dobila hirurške sale i intenzivnu negu po evropskim standardima, tako da su stvoreni preduslovi za efikasnije i brže lečenje i protok operisanih pacijenata.

"Kompletna investicija koštala je 68 miliona dinara i najveći deo novca dobili smo od Ministarstva zdravlja. Osim operacionih sala i intenzivne nege, renovirana je i ambulanta. Ova ustanova po prvi put ima kompletno zaokružen sterilni deo sa 13 kreveta i tri kreveta u septičnom bloku. Svaki krevet ima najsavremeniji monitor tako da je svaki pacijent posebno praćen", naglasio je Slavković.

On je naveo da je napravljen i bolji ambijent za rad hirurga i njihovih saradnika kako bi "Banjica" i dalje bila referentni centar u lečenju traumatizovanih bolesnika.

"To ne znači da je "Banjica" rešila sve probleme što se tiče opreme. Ono što nam nedostaje to je dijagnostika. Naš skener star je 17 godina i ne može više da se popravi, a fale nam i aparati za anesteziju", istakao je Slavković.

Direktor "Banjice" je naglasio da se u ovoj ustanovi dnevno obavi 12 do 15 operacija zglobova, što je na godišnjem nivou oko 2.200, ali ni to nije dovoljno da se reši problem lista čekanja.

U ovoj ustanovi se, prema njegovim rečima, na operaciju kuka čeka šest do sedam meseci, dok se na operaciju kolena čeka godinu, do godinu i po dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track