Jerkov: Niko nema pravo da oduzima novac Vojvodini

Skupština Srbije

Jerkov: Niko nema pravo da oduzima novac Vojvodini

Politika -
Poslanica LSV rekla da ukoliko dopune ne budu usvojene dug Srbije Vojvodini dostići će 740 miliona evra, što je dovoljno da Vojvodina otkupi i JAT i NIS

BEOGRAD - Ukoliko Skupština Srbije ne bude prihvatila dopune Zakona o budžetskom sistemu, koje je predložila Skupština Vojvodine, budžet Vojvodine će biti oštećen za 9,6 milijardi dinara, poručila je danas poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov.Jerkov je u skupštinskoj raspravi o predloženim dopunama navela da će, ukoliko one ne budu usvojene, dug Srbije Vojvodini dostići 740 miliona evra, što je suma nastala od momenta usvajanja Ustava Srbije 2006. godine.To je, prema njenim rečima, dovoljno da Vojvodina otkupi i JAT i NIS.

Za 9,6 milijardi dinara, kako je dodala, mogu da budu izgrađena tri urgentna centra, slična novootvorenom novosadskom, a taj iznos je sličan i ceni za izgradnju tunela kroz Frušku goru.

"Niko nema pravo da građanima Vojvodine oduzima taj novac. Veći deo Vojvodine nema ispravnu vodu za piće, vojvođanske pruge su zarasle u korov, a sela izumiru, Vojvodina ima oko 200.000 nezaposlenih i ona mora sama sebi da pomogne.

Vojvodina nema da pokloni 740 miliona evra, jer se za to može otvoriti više od 300.000 novih radnih mesta, u zavisnosti koliko ko smatra da košta jedno radno mesto", rekla je Jerkov.

Ona je navela da svi problemi koje Vojvodina ima u finansiranju nadležnosti potiču od Ustava Srbije i da dok on ne bude promenjen Vojvodina i njeni građani neće imati sva prava koja bi trebalo da imaju kao ravnopravni građani Srbije.

Jerkov je podsetila da je LSV bila protiv Ustava, a da su razlozi bili brojni, među njima najvažniji - tretman kakav je Vojvodina imala.

Ona je dodala da je LSV bila protiv toga da Vojvodina Ustavom dobije samo sedam odsto iz budžeta, jer je to, kako je rekla, poniženje za Vojvodinu, koja u republički budžet donosi mnogo više.

Jerkov je napomenula i da je država dužna da dok ne bude usvojen zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine u svom budžetu obezbedi sedam odsto za budžet Vojvodine, nanačin koji će biti u skladu sa Ustavom.

Ona je poručila i da će se, ako predložene dopune Zakona o budžetu ne budu usvojene, "istog sekunda pred Ustavnim sudom naći zahtev za ocenu ustavnosti republičkog budžeta za 2013. godinu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja