Centar za obaveštavanje znaće za svaki slobodan bolnički krevet
Foto: Beta

Projekat za dobro pacijenata

Centar za obaveštavanje znaće za svaki slobodan bolnički krevet

Beograd -
Predstoji zatvaranje operativnog bloka u KBC Bežanijska kosa na 45 dana, a pacijente kojima je potreban hitan operativni zahvat preuzimaće KBC Zvezdara i Zemun

BEOGRAD - Gradski centar za obaveštavanje u Beogradu od danas prikuplja podatke o kapacitetima zdravstvenih ustanova koje zbrinjavaju hitna stanja, kako bi pacijenti dobili odgovarajuću pomoć u najkraćem roku.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je novinarima da će Gradski centar za obaveštavanje svakodnevno dobijati informacije o broju raspoloživih postelja u kliničkim centrima koji zbrinjavaju hitna stanja, kao i o slobodnim operacionim salama.

"Verujemo da ćemo ovim sistemom koji bi trebalo da funkcioniše već od danas da omogućimo da ljudi dobiju maksimalnu zdravstvenu zaštitu i da zaista spasavamo živote", rekao je Đilas.

Direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar rekao je da je novi sistem prikupljanja podataka o bolničkim kapacitetima izuzetno bitan, jer će uštedeti vreme i sprečiti da pacijenti u hitnim stanjima lutaju od jedne do druge bolnice.

"Suština je da ćemo u ranim popodnevnim časovima imati presek situacije u zdravstvu u Beogradu i tačne podatke kakve do sada nismo imali, kakvim kapacitetima raspolažu bolnice i šta mogu da urade u naredna 24 časa", rekao je Lončar.

Lončar je pozvao medije da redovno prate tu akciju i najavio da će za mesec dana ponovo biti saopšteni rezultati, kako bi se proverio način rešavanja tekućih problema, poput predstojećeg zatvaranja operacionog bloka u KBC Bežanijska kosa koje će trajati 45 dana.

Prema njegovim rečima, predstoji zatvaranje operativnog bloka u KBC Bežanijska kosa na 45 dana, a pacijente kojima je potreban hitan operativni zahvat preuzimaće KBC Zvezdara i Zemun.

On je podsetio da je zdravstveni sistem u Beogradu napravljen u vreme kada je grad imao upola manje stanovnika i da danas ima dosta problema zbog nedostatka bolničkih mesta.

Centar za obaveštavanje dobijaće podatke svih zdravstvenih ustanova koje učestvuju u hitnom prijemu pacijenata, i to do 14 sati o broju raspoloživih postelja, a tokom 24 časa radio vezom dobijaće informacije o svim promenama.Četiri gradska kliničko-bolnička centra izdvojila su od 15 do 20 odsto postelja za prijem pacijenata u hitnim stanjima, dok je svetski standard za te namene od 10 do 15 odsto, saopštila je gradska uprava.U saopštenju se podseća da

Urgentni centar u decembru slavi 25 godina rada, a ta ustanova danas ima 72 odsto više pacijenata nego u vreme kada je otvorena.

Urgentni centar raspolaže sa 298 postelja, od kojih 167 za intenzivnu negu, a broj pacijenata koji ostaju na zbrinjavanju i lečenju u toj ustanovi veći je za 20 odsto u odnosu na period pre dve decenije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track