Preko trnja do para
Foto: Milen Djordjevic

Dodatni biznis

Preko trnja do para

Srbija -
Penzioner Slobodan Janković (70) iz Prokuplja od ranog leta do kasne jeseni prodaje šumske plodove u centru Prokuplja i na taj način obezbeđuje dodatnu zaradu za sedmočlanu porodicu

PROKUPLJE - Penzioner Slobodan Janković (70) iz Prokuplja od ranog leta do kasne jeseni skoro svakog dana prodaje šumske plodove u centru Prokuplja. Pošto je kraj sezone, ovih dana prodaje poslednji rod šipuraka i trnjina.

- Celo leto berem sa suprugom i ćerkom šumske plodove. Počnemo sa pečurkama, zatim beremo kupine, pa šipurak i trnjine. Proteklih godina brao sam i drenjine, ali ih je prošlogodišnja i ovogodišnja suša potpuno uništila, pa se teško nalaze - kaže Janković i, pokazujući na kofice pune šipuraka i trnjina, dodaje da je cena šipuraka 100, a trnjina 80 dinara.

Janković pojašnjava da kad ubere više plodova onda deo proda otkupnim stanicama, ali ističe da prodajom na ulici više zaradi. Dugogodišnjom prodajom u centru grada Janković je stekao i stalne mušterije, koje naručuju njegovu robu za slatko ili džem i on im donosi dogovorenog dana.

Branje šumskih plodova po planinama nije lak posao, ali sedmočlanoj porodici Janković, koja živi od malih penzija i plata, donosi dodatne prihode.

- Nije lako, ali se mora. Beremo sve plodove i lekovite biljke. Za neke sam čuo još u detinjstvu, ali su bile zaboravljene. Sad su ponovo u "modi" - priča Slobodan.

Prolaznici zastaju pored improvizovane tezge. Neki kupuju, neki se samo raspituju jer mnogi mladi i ne znaju šta je trnjina. Kupci žele da znaju i gde su plodovi ubrani i rado kupuju kad saznaju da su ubrani na planini daleko od asfalta. Slobodan kaže da kad rasproda poslednjih par kilograma završava ovu sezonu i "ide na odmor" sve do maja meseca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track