Liste čekanja za radionice Centra za rani razvoj
Foto: Beoinfo

Velika zainteresovanost

Liste čekanja za radionice Centra za rani razvoj

Beograd -
Glavna ciljna grupa Centra su deca koja nisu obuhvaćena nekim drugim vidom predškolskog obrazovanja i deca iz marginalizovanih grupa

BEOGRAD - Radionice Centra za podršku ranom razvoju dece veoma su posećene u poslednja tri meseca, a čak postoje i liste čekanja u Beogradu i Nišu, izjavila je danas predsednica Udruženja "Roditelj" i koordinator Centra Dragana Soćanin.

Ona je rekla da su glavna ciljna grupa Centra deca koja nisu obuhvaćena nekim drugim vidom predškolskog obrazovanja i deca iz marginalizovanih grupa.

"Radionice se održavaju dva puta nedeljno. Interesovanje je veoma veliko, s obzirom na to da je do sada u Beogradu ostajalo više od 5.000 dece neupisano. I mi sad imamo liste čekanja i ne možemo da obuhvatimo toliki broj dece. Osim u Beogradu, i u Nišu je veliko interesovanje", rekla je novinarima Soćanin i dodala da je Centar sa radom zvanično počeo 15. avgusta.

Centar, dodala je ona, prihvata decu od rođenja, pa sve do pet i po godina starosti, dok ne krenu u predškolski program.

"Primarno radimo sa roditeljima, a paralelno i sa decom. Dakle, to nisu igraonice, to su struktuirane radionice namenjene roditeljima i deci u tom periodu. Radimo tri vrste radionica - učenje kroz igru, tematske radionice i stručna predavanja", istakla je Soćanin.

Sekretarka Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu Ljiljana Jovčić kazala je da da je za Grad Beograd veoma važna saradnja sa tom nevladinom, ali i ostalim takvim organizacijama i dodala da je Centar u ova tri meseca pokazao odlične rezultate.

"Nama je bilo značajno da su za svo vreme trajanja ovog projekta aktivno bili uključeni predškolska ustanova "Dr Sima Milošević" i Dom zdravlja "Zemun", studenti i volonteri Udruzenja 'Roditelj'", kazala je Jovćić.

Prema njenim rečima, Centar je veoma uspešan projekat, jer on omogućava da roditelji sami biraju koliko će i na koji način učestvovati u aktivnostima.

"Nekom detetu je potrebno, u smislu socijalizacije, da se nađe u predškolskoj ustanovi na sat ili dva, drugom do trenutka dok se uključi u redovnu grupu. Nekome je međutim potrebno da se vikendom deca nađu u organizovanoj i osmišljenoj akciji. Strategija daljeg razvoja dečje zaštite podrazumeva da roditeljima, osim mogućnosti celodnevnog boravka u našim predškolskim ustanovama, treba ponuditi različite vrste servisnih usluga koje je moguće ubuduće razviti", rekla je Jovčić.

Ovakvi centri, kako je ocenjeno na okruglom stolu "Prve godine su najvažnije", predstavljaju inovativan oblik podrške klasničnom predškolskom sistemu u većini razvijenih zemalja i posebno su usmereni na decu koja zbog različitih razloga nisu upisana u jaslice ili vrtiće i njihove roditelje.

Slični programi rasprostranjeni su u razvijenim zemljama kao što su Kanada ili Velika Britanija, a od pre nekoliko godina uz podršku kancelarija UNICEF i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Bugarskoj.

Centri za rani razvoj funkcionišu u okviru prostorija Udruženja "Roditelj" u Beogradu i Nišu i u njima se roditeljima pruža podrška, edukacija i prilika za druženje i razmenu iskustava, a deci mogućnost rane socijalizacije i različitih oblika kongitivne i motoričke stimulacije, koju bi dobijali u okviru programa u vrtićima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track