Beograd: Pad temperature grejanje i tokom noći

Odoleva nevremenu

Beograd: Pad temperature grejanje i tokom noći

Beograd -
Gradonačelnik je naveo da se porast temperature očekuje tek za četiri, pet dana i pozvao građane da se pažljivo kreću jer će se sneg lediti, a temperatura bi mogla da padne i do minus 11 stepeni Celzijusa

BEOGRAD - Sve gradske službe trudiće se koliko god mogu da se život u Beogradu odvija normalno iako je palo više od 30 centimetara snega i temperatura se spustila ispod nule, ali će problema sigurno biti, izjavio je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

"Ne može sve da bude kao u bajci i ne mogu sve ulice da budu bez snega u ovim uslovima. Problema će sigurno biti, ali mi garantujemo neprekidno centralno grejanje i garantujemo da ćemo se truditi da svi putni pravci budu prohodni, ali samo jedan udes stvara dugačke kolone", rekao je na sednici Štaba za vanredne situacije Beograda održanoj u Skupštini Beograda.

Đilas je naveo da je grad "ipak uspeo da funkcioniše" iako je bilo najavljeno da će pasti 12 centimetara snega, a palo je više od 30 centimetara u centru grada i više od 50 centimetara na obodima grada. Gradonačelnik je naveo da se porast temperature očekuje tek za četiri, pet dana i pozvao građane da se pažljivo kreću jer će se sneg lediti, a temperatura bi mogla da padne i do minus 11 stepeni Celzijusa.

Zamenik komandatna Štaba Slobodan Šolević rekao je da bi gradske službe trebalo da omoguće da u ponedeljak ujutru svi građani stignu na posao i svi đaci u škole. Šolević je najavio da će na raščišćavanju snega i leda u ponedeljak biti angažovano i do 3.500 radnika svih gradskih komunalnih preduzeća. Direktor Beograd puta Goran Aleksić rekao je da je to preduzeće odgovorno za održavanje 2.200 kilometara saobraćajnica u glavnom gradu.

"Sve smo ih obišli i to ne u oba pravca.Trudimo se da grad funkcioniše i molim sugrađane za razumevanje ako negde ne stignemo", rekao je Aleksić. Aleksić je naveo da je po beogradskim ulicama posuto 2.600 tona soli i 1.500 tona mešavine i da su svih 144 vozila Beograd puta neprekidno u pogonu.

Načelnik "Čvorišta" Darko Glavaš rekao je da su radnici komunalnih preduzeća u nedelju na ulicama bili i po 14 sati i da je sa ulica sklonjeno 800 tona snega, a da je planirano da u ponedeljak bude uklonjeno 1.500 tona snega.

Na sednici je rečeno i da centralno grejanje radi 24 sata bez ometanja i kvarova, a skraćene su samo tri autobuske linije javnog gradskog prevoza. Direktor Direkcije za javni prevoz Zoran Šarac rekao je da su novi španski tramvaji uključeni u saobraćaj oko 18 sati, jer su oni nešto niži pa se čekalo da se ukloni led između šina.

Policija je pozvala Beograđane da na posao idu vozilima javnog prevoza, a ne svojim automobilima jer će tako gužve biti manje. Đilas je naložio i skraćenje procedure za izdavanje potrebnih količina kalcijum hlorida za posipanje po ulicama, i najavio da bi gradska uprava mogla da pozove Beogradajne da čiste sneg za novčanu nadoknadu kada padavine prestanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track