DUŽNIČKO ROPSTVO: Đilas doveo Beograd pred bankrot!
Foto: Fonet

DUŽNIČKO ROPSTVO: Đilas doveo Beograd pred bankrot!

Beograd -
Đilasova administracija ove godine zadužiće Beograđane za dodatnih 40 miliona evra samo da vrati kredite i kamate

BEOGRAD - Do prosjačkog štapa.

Grad Beograd, čiji je gradonačelnik Dragan Đilas, ove godine će se zadužiti oko 40 miliona evra samo da bi mogao da vraća kredite uzete prethodnih godina, saznaje Kurir. Ukupan dug glavnog grada sada je skoro milijardu evra!Potvrda o zaduživanju Beograđana nalazi se u Odluci o budžetu Grada za 2013. godinu, gde piše da će manjak u kasi biti 3,9 milijardi dinara, kao i da će za vraćanje zajmova biće potrebno još 4,6 milijardi dinara.- Te milijarde će se obezbediti od viška u budžetu iz 2012. od 184 miliona, prihoda po osnovu prodaje finansijske imovine od četiri miliona i zaduživanja od 8,3 milijarde - navodi se u Odluci.Ovo nije iznenadilo Andreju Mladenovića, gradskog odbornika i člana DSS, koji za Kurir podseća da DSS nekoliko godina upozorava da se Grad zadužuje bez plana i da zajmove neće moći da vraća.- Uzimanje zajma radi vraćanja ranije uzetog kredita je začarani krug jer ćete imati sve manje prihoda da pozajmljeno vraćate zato što ne ulažete u nešto što će vam praviti prihode - tvrdi on.Ukupan dug Beograda je pre dve godine bio oko 800 miliona evra, sada je, kako kaže, milijardu evra, a sa pozajmicama javnih gradskih preduzeća i više.Ekonomista Nikola Tasić kaže za Kurir da uzimanje zajma da bi se vraćali krediti vodi u dužničko ropstvo.- Rešenje je da se pročešljaju rashodi, da se vidi gde ide sav taj novac. Siguran sam da ima prostora za uštedu. Nije rešenje povećavati poreze ili cene komunalnih usluga - kaže on.Ako se nastavi sa zaduživanjem ovim tempom, moguće je, dodaje Tasić, da neće biti novca za neke javne servise koje koriste Beograđani.U Gradu su se ranije branili da otplata kredita nijedne godine ne prelazi 15 odsto ukupno ostvarenih prihoda gradskog budžeta, kako to i Zakon o javnom dugu propisuje, odnosno da će tek u 2013. godini biti oko pet odsto.

Za Đilasa vraćanje kredita – veliki projekat?

Gradski čelnici su ranije govorili da ne postoji nijedan glavni grad koji velike infrastrukturne i razvojne projekte može da finansira iz svojih tekućih prihoda. I Dragan Đilas tvrdi da Beograd pozajmljuje samo za velike projekte. Međutim, u Sekretarijatu za finansije ostali su nemi kad ih je Kurir pitao zašto se zadužuju da bi vraćali kredite i da li je i to veliki projekat.Najveća rata 2016. godine

Krajem 2011. Beograd je napravio Plan otplate 800 miliona evra ood 2012. do 2038. godine. Najveća godišnja rata od 77 miliona evra, moraće da se plati 2016.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track