Nastavljeni radovi na uređenju Zemunskog keja
Foto: Beo Info

Beograd

Nastavljeni radovi na uređenju Zemunskog keja

Beograd -
Radovi, koji su trajali dve godine, do prethodne jeseni, nastavljeni su pre 10 dana akcijom "Beogradvoda", a izmuljenje se radi u okviru daljeg uređenja Zemunskog keja, na potezu nizvodno od restorana "Venecija

BEOGRAD - Omiljeno prestoničko šetalište, Zemunski kej, ponovo je posle tromesečne pauze poprište radova na stvaranju njegovog novog ruha. Akcijom JVP “Beogradvode” na izmuljenju priobalja pre desetak dana nastavljeni su radovi na uređenju keja koji su trajali dve godine u kontinuitetu do prošle jeseni.

Nizvodno od restorana “Venecija”, na potezu od 350 metara, radnici “Beogradvoda” prionuli su na akciju izmuljenja Dunava, a plovnim bagerom do sada je izvučeno 10.000 kubika mulja, od ukupno 15.000 kubika koliko je planirano do kraja radova.

"Izmuljenje priobalja Zemunskog keja", objašnjava Vladimir Batalović, tehnički direktor JVP “Beogradvode”, predstavlja početnu fazu nastavka uređenja šetališta. “Ova akcija sastavni je deo pripreme izrade nožice obaloutvrde i njene kompletne rekonstrukcije u dužini od 350 metara koja je planirana u narednom periodu, čim sredstva za ovu investiciju budu budu obezbeđena”’ - dodaje Batalović.

Radovi na izmuljenju obavljaju se osnovu Ugovora sa Upravom za vode Grada Beograda, čime se sa novih 10 miliona dinara, nastavlja investicija vredna 300 miliona koliko je već uloženo u ovo popularno beogradsko šetalište u protekle dve godine. Zemunski kej, zahvaljujući dosadašnjoj velikoj rekonstrukciji, danas је na koti odbrane od stogodišnih voda. Više od 20 hiljada kubika kamena i 15 hiljada kubika tucanika krasi 450 metara dugo šetalište koje je važan deo turističke ponude glavnog grada.Sledeća faza, kojom će se u potpunosti zadovoljiti potrebe Beograđana i drugih posetilaca sa kopna, kao i onih koji bi mogli stići rekom, je izrada pristaništa za koje je projektna dokumentacija završena. Njegova izgradnja omogućiće da nakon 200 godina u Zemun pristanu turistički brodovi iz celog sveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track