NARODNI OBIČAJ: Pokojnik i na spomeniku s pivskom flašom

Obrenovac

NARODNI OBIČAJ: Pokojnik i na spomeniku s pivskom flašom

Beograd -
Oslikavaju kako su živeli i onda to prenose na spomenike čija cena iznosi i po 25.000 evra

OBRENOVAC - Oslikavanje nadgrobnih spomenika svojevrsna je poruka živima. Nekada su tako porodice pokazivale poštovanje prema pojedincu, danas, za neke, to je statusni simbol. Cene takvih spomenika iznose i do 25.000 evra.

Na spomenicima u Srbiji pojedinci oslikavaju životinje, kuće, automobile. Osim neobičnih slika, mnogi u kamen klešu i razne poruke. Oslikavanje nadgrobnih spomenika, narodni običaj star pola veka, svojevrsna je poruka živima. Nekada su tako porodice pokazivale poštovanje prema pojedincu, danas, za neke, to je statusni simbol.

Muž i žena za ognjištem, čovek sa konjem, Đorđević sa pivskom flašom, Jovanovići sa automobilom. Neuobičajene mermerne slike, na pojedinim obrenovačkim nadgrobnim spomenicima.

Ljiljana Milanović iz Javnog komunalnog preduzeća Obrenovac kaže da su zakupci tih grobnih mesta obično ljudi iz inostranstva koji se pojave samo za vreme sahrane, "eventualno do godinu dana se pojavljuju, posle godišnjice vrlo retko dolaze". "Oslikavaju kako su živeli i onda to prenose na spomenike", objašnjava Milanovićeva.

Pravila šta može da se oslika ili napiše - nema. Zato ima kolike dimenzije grobnice mogu da budu i koliko to košta. Spomenik, koji najčešće podižu i oslikavaju za života, košta i do 25 hiljada evra.

Saša Blagojević iz obrenovačkih pogrebnih usluga kaže da je njihov najveći motiv zbog čega prave ovakve grobove dokazivanje i jedna vrsta statusnog simbola, kako bi se dokazali u svom gradu, koliko su uspeli, kako su uspeli i šta su uradili u životu.

Neki su otišli i korak dalje. Alimpije Grujić iz Kobušnice kod Negotina, umesto oslikavanja sebe i svog života, napravio je porodičnu kapelu. U nju je svojevremeno uložio 50.000 maraka. Unutra su spremne i rakija i čaše.

"Daj da to napravimo dok smo živi, jer nikad se ne zna kako čoveka zatekne do smrti, sad čekamo ako bude i kad bude, neka je spremno ne treba ništa više da se investira", kaže Grujić.

Alimpijeva kapela, dobro je došla i za književno veče. U isto vreme kad je osveštana, u njoj je promovisana i knjiga njegovog brata. Tada se na ovom mestu okupilo gotovo 80 ljudi, među kojima i književnici iz Beograda.

http://www.youtube.com/watch?v=-mveU42lqRA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track