Beograd dobio prvi info centar za bicikliste

Beograd dobio prvi info centar za bicikliste

Beograd -
U prostranom dvorištu jedinstvenog centra smeštenog pored biciklističke staze na Dorćolu vozači će moći da ostave bicikle na čuvanje dok završavaju obaveze i tako izbegnu problem parkiranja

BEOGRAD - Udruženje biciklista „Ciklo svet Srbija” otvorilo je prvi Bajk info centar u Skenderbegovoj 15, koje će biti stalno mesto okupljanja ljubitelja ovih dvotočkaša koji žive u prestonici ili kroz nju samo prolaze.

U prostranom dvorištu jedinstvenog centra smeštenog pored biciklističke staze na Dorćolu vozači će moći da ostave bicikle na čuvanje dok završavaju obaveze i tako izbegnu problem parkiranja. Osim toga, takođe besplatno, moći će da dobiju i laki servis bicikala, kao i savete za održavanje, a biće omogućeno i iznajmljivanje.

- Centar je zamišljen kao mesto okupljanja biciklista iz naše zemlje, kao i biciklista turista. Otvaranje centra doprineće većoj upotrebi bicikala, a prelazak na ovaj vid saobraćaja doprineo bi smanjenju emisija štetnih gasova - ističe Ivan Puja, predsednik udruženja „Ciklo svet Srbija”.

Bajk info centar uskoro će se naći na sajtovima EvroVelo i Dunavske biciklističke rute, pa će svi strani, kao i domaći cikloturisti, moći lako da ga pronađu i saznaju sve o biciklističkim stazama, ali i šta treba da obiđu u Srbiji. Uz to, biće im dostupne i besplatne karte biciklističkih staza.

U Centru se nalazi i izložbeni prostor, kao i mini-bioskop gde će se održavati i Festival bici filmova. Osim toga, predviđeni su i raznovrsni edukativni programi.

- Cilj je i da se radi na edukaciji biciklista kao ravnopravnih učesnika u saobraćaju - kaže Puja.Brojnosti sadržaja doprineće i mala biblioteka koja bi trebalo da nastane od donacija.

Tiha vožnja okupila više od 200 biciklista

Više od 200 biciklista odazvalo se juče pozivu da „tihom vožnjom" centralnim gradskim ulicama skrenu pažnju na sve bicikliste koji su poginuli ili povređeni u saobraćaju. Inicijativa „Bike to work" prvom tihom vožnjom u našoj prestonici želi da upozori na legalno pravo biciklista da učestvuju u saobraćaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track