Otvoren novi granični prelaz sa Mađarskom
Foto: KURIR

Svečano otvaranje

Otvoren novi granični prelaz sa Mađarskom

Društvo -
Bački Vinogradi-Ašothalom šesti je prelaz između dveju zemalja

BAČKI VINOGRADI, AŠOTHALOM - Na srpsko-državnoj granici danas je otvoren novi granični prelaz Bački Vinogradi-Ašathalom, šesti između Srbije i Mađarske.

Novi granični prelaz svečano su otvorili kopredsednici Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske - ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević i državni sekretar u kabinetu premijera Mađarske Peter Sijarto.

"Srbija i Mađarska su otvaranjem prelaza pokazali da ulažu u dobrosusedske odnose što je važno za Srbiju u procesu evrointegracija", rekao je Knežević i istakao da je Mađarska značajan ekonomski partner Srbije.Sijarto je istakao da je Mađarska angažovana u interesu pristupa Srbije EU i da se zalaže da što pre postane članica evropske porodice

On je rekao je da će otvaranje prelaza poboljšati kontakte između stanovnika pogračnih oblasti i naveo da je reč o 125 naselja u kojima živi oko 600.000 stanovnika."Ovo je šesti drumski prelaz i sa dva rečna to je ukupno osam prelaza između Srbije i Mađarske", naglasio je Sijarto.

Prema rečima ministra Kneževića, robna razmena dve zemlje je u stalnom usponu i on očekuje da će uskoro poremasiti milijardu evra.

Knežević je istakao da će otvaranje prelaza unaprediti protok ljudi, tranzit robe i sveukupnu bilateralnu saradnju dve zemlje, ali da time ispunjavamo i zajedničke strateške ciljeve, kao što je integrisano upravljanje granicom.Knežević i Sijarto su najavili otvaranje još dva prelaza između Srbije i Mađarske u narednih godinu dana.

Ceremoniji otvaranja novog graničnog prelaza prisustvovao je i državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vladimir Božović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track