BEOGRAD BEZBEDAN OD POPLAVA: Vrh vodenog talasa prošao kroz grad
Foto: Tanjug

BEOGRAD BEZBEDAN OD POPLAVA: Vrh vodenog talasa prošao kroz grad

Beograd -
To što Beograd na vrhu poplavnog talasa nije ugrožen možemo da zahvalimo njihovom velikom radu, a upravo to je spaslo Srbiju i Beograd od većeg poplavnog talasa, rekao je predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić

BEOGRAD - Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić obišao je obaloutvrde Beograda kod Kule Nebojše i Zemunskog keja i uverio se da poplavni talas, koji je danas dostigao svoj vrh, ne ugrožava Beograd i imovinu Beograđana.

Uprava za vode grada Beograda nedeljama unazad danonoćno prati situaciju na rekama i koordiniše rad sa svim nadležnim organima, institucijama i preduzećima.

– Uprava za vode Sekretarijata za komunalne i stambene poslove i Javno vodoprivredno preduzeće „Beogradvode” u proteklih nekoliko godina čine ogromne napore da Beograd i imovinu Beograđana odbrane od poplava, kao i da kod nas probude svest o potrebi da se od poplava zaštitimo. To što Beograd na vrhu poplavnog talasa nije ugrožen možemo da zahvalimo njihovom velikom radu, ali smo imali i dosta sreće. Nemačka i najveće srednjeevropske zemlje trpe ogromnu štetu od poplava jer njihova odbrana nije izdržala, a upravo to je spaslo Srbiju i Beograd od većeg poplavnog talasa. Očekuje se da će ove države uložiti ogromna sredstva u obaloutvrde, pa i mi moramo realizovati ozbiljne projekte, kao što je bila izgradnja obaloutvrde duge 450 metara na Zemunskom keju. Ne znam da li kao država ili grad sada imamo snage za takve investicije i zato što pre treba konkurisati za određena evropska sredstva – istakao je Antić.

Direktorka Uprave za vode Jovana Antić podsetila je da je u poslednjih pet godina urađeno mnogo na izgradnji kanala, obaloutvrda i nasipa.

– Ponosni smo na izgradnju navodnjavanja i odvodnjavanja u Pančevačkom ritu, kao i na uređenje ključnih tačaka koje su se 2006. godine pokazale kao osetljiva mesta pri poplavama – deo kod Kule Nebojše, potez od Brankovog do Starog železničkog mosta i Zemunski kej. Zato sada možemo reći da je odbrana od poplava u Beogradu izvanredna – rekla je Antićeva.

Direktor JVP „Beogradvode” Miloš Milovanović naglasio je da je u Zemunu voda dostigla 593 centimetra i izrazio očekivanje da voda neće dostići 600 centimetara, što je granica proglašenja vanredne odbrane od poplava.

– Izgradnja obaloutvrde i uređenje Zemunskog keja bio je najveći projekat „Beogradvoda” i završen je prošle godine. Pored toga što je kota dignuta na stogodišnji maksimum Dunava, čitav kej je udaljen od zaleđa, tako da smo sprečili punjenje podzemnih prostorija u celom Zemunu, što se dešavalo u ranijem periodu. Posebno smo ponosni na to što smo kamen starog keja iskoristili za izgradnju novog. Izgrađeno je 450 metara keja, a bager već izmuljava sledećih 300 metara obale, kao pripremu za izgradnju sledećeg segmenta Zemunskog keja – rekao je Milovanović.

Obilasku obaloutvrda brodom „Topčiderka” prisustvovao je gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Predrag Petrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track