Antić: Srbija treba da primeni beogradski model navodnjavanja

Antić: Srbija treba da primeni beogradski model navodnjavanja

Beograd -
Studija je pokazala da se sa novim sistemom navodnjavanja u Grockoj ako bi se uspeo preslikati u Srbiji, prinosi bi bili povećani za 50 miliona evra, rekao je predsednik skupštine grada Aleksandar Antić

BEOGRAD - Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić najavio je u Rimu da će do kraja juna 100 poljoprivrednih proizvođača sa šireg područja Beograda posetiti Italiju.

Oni će razmeniti iskustva sa italijanskim poljoprivrednicima, sresti velike proizvođače voća i upoznati se sa naprednim programima za zaštitu od grada i nepogoda i savremenim načinima unapređenja poljoprivredne proizvodnje.

– Naša studija je pokazala da se sa novim sistemom navodnjavanja u Grockoj, čiju je izgradnju finansirao grad Beograd, na oko 600 hektara prinos povećava za pet miliona evra. Ako bismo taj model uspeli da preslikamo u Srbiji, to jest da ga podignemo na 6.000 hektara, prinosi bi bili povećani za 50 miliona evra. Ukoliko to uspemo i da zaštitimo od grada i ostalih neželjenih posledica, Srbija bi mogla da postane ozbiljan izvoznik voća. U Ruskoj Federaciji smo nedavno razgovarali o tome da Srbija postane strateški vezana za Sankt Peterburg i Lenjingradsku oblast, tako veliko tržište da Srbija jedva može da ga zadovolji. Upravo to je budućnost: da proizvodimo voće i da ga prerađujemo, jer imamo gde da ga izvezemo, i naša zemlja može da bude vrlo uspešna u poljoprivrednoj proizvodnji – istakao je Antić.

On je istakao da je poseta Italiji daleko uspešnija od prethodnih poseta koje je organizovala Skupština grada Jagodine, jer je delegacija Srbije imala važne sastanke u italijanskoj vladi i njihovom ministarstvu ekonomskog razvoja.

– Postigli smo dogovor da visoka italijanska privredna delegacija na jesen poseti Srbiju i Beograd i verujem da će rezultat toga biti dugoročno veoma značajan za celu Srbiju. Sa ovog putovanja ćemo se vratiti i sa makar jednim investitorom, što je već postalo uobičajeno – naglasio je Antić.

Privredno-politička delegacija iz više gradova Srbije, u kojoj su predsednik Skupštine grada Beograda i Slobodan Šolević, član Gradskog veća, boravila je u Rimu od 19. juna. Delegaciju je činilo 110 preduzetnika i predstavnika velikih sistema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track