Doris Pak: Srbiji sada odrediti datum

Doris Pak: Srbiji sada odrediti datum

Politika -
Evropska poslanica kaže da veruje da Bundestag neće praviti dodatne probleme

BEOGRAD - Srbiji treba već sada odrediti datum početka pristupnih pregovora sa EU jer bi se time poslao pravi signal i njenom rukovodstvu koje je postiglo sporazum sa Prištinom i osnažila podrška koju ono uživa u javnom mnjenju, rekla je poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak.

Ona kaže da veruje da Bundestag neće praviti dodatne probleme, mada je dodala da se još ni okvirno ne zna kakva će biti odluka Bundestaga što se tiče dodeljivanja Srbiji datuma početka pristupnih pregovora.Pak je, u intervjuu za Radio slobodna Evropa, kazala da se nada da će iz razgovora u Briselu proizaći neki konkretni rezultati, na osnovu kojih će Evropska komisija moći da preporuči dodeljivanje datuma početka pristupnih pregovora koji će se uskoro otvoriti.

Odgovarajući na pitanje zašto je Nemačka u tom pogledu stroža nego mnoge druge zemlje, Pak je ocenila da je na to veoma uticao prijem Bugarske i Rumunije u članstvo EU.

"To se naprosto veoma negativno odrazilo na stav naših građana prema prijemu novih članica. Te dve zemlje su prevremeno primljene u članstvo jer su imale mnogo ranije određen datum prijema. Insistira se na tome da zemlje aspiranti ispune sve zadate uslove za prijem u EU, a ti uslovi nisu bili ispunjeni od strane Bugarske i Rumunije i otuda sada ta veća predostrožnost", objasnila je.Na podsećanje Slobodne Evrope da je nedavno i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, zatražio od Saveta EU da 28. juna odobri datum početka pristupnih pregovora sa Srbijom, Pak je prokomentarisla da "problem, ipak, nije u našem nego je sve vreme u dvorištu dveju strana" (Beograd i Priština).

"One su se dugo pripremale za dijalog, taj dijalog između njih još uvek traje, obavezale su se da dogovorena rešenja i sprovedu. Verujem da taj proces ide u dobrom pravcu, da nikako nisu za zanemarivanje rezultati koje su i jedna i druga do sada postigle, kad se imaju u vidu pred kakvim su teškim nasleđem stajale", zaključila je poslanica EP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track