INICIJATIVA: Savski most nazvati po učitelju Miladinu Zariću!

Beograd

INICIJATIVA: Savski most nazvati po učitelju Miladinu Zariću!

Beograd -
Stari savski most jedini je veliki most u Evropi koji je izbegao rušenje tokom povlačenja Nemačke vojske zahvaljujući učitelju Miladinu Zariću koji u oktobru 1944. sa svog prozora primetio miniranje, sišao, popeo se na most i ašovom prekinuo detonatorske žice

BEOGRAD - Grupa mladih entuzijasta okupljena u organizacije „Imamo plan” sa Filipom Vukšom na čelu predložila je da Stari železnički most ponese ime učitelja Miladina Zarića, jedinog zaslužnog što on i danas postoji.

Odvojenoj građanskoj inicijativi istu želju izrazio je i Nikola Radosavljević, a predsednik opštine Savski venac Dušan Dinčić i član gradskog veća Branimir Gajić sastali su se sa obe strane i dogovorili uzajamnu podršku ka realizaciji ideje.

- Sada treba da odlučimo da li da se Komisiji za spomenike i nazive ulica i trgova zvanično podnese jedna zajednička inicijativa ili nekoliko odvojenih. Zarićevo ime promovisalo bi građanske vrline i vrednosti, kaže Gajić i dodaje da će opština u znak sećanja postaviti tablu u Karađorđevoj 69, gde je učitelj živeo.

Stari savski most jedini je veliki most u Evropi koji je izbegao rušenje tokom povlačenja Nemačke vojske upravo zahvaljujući učitelju Zariću koji u oktobru 1944. sa svog prozora primetio miniranje, sišao, popeo se na most i ašovom prekinuo detonatorske žice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track