Dačić: Sudbina Srbije će zavisiti od ekonomije
Foto: Tanjug

Dačić: Sudbina Srbije će zavisiti od ekonomije

Politika -
U čitavom problemu rekonstrukcije vlade i posle ostvarenja višedecenijskog cilja i koraka ka članstvu u EU, sudbina Srbije će zavisiti od drugog pitanja, a to je ekonomija, kazao je premijer Srbije

SREMSKA MITROVICA - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će nakon ostvarenja višedecenijskog cilja o otvaranju pregovora sa EU sudbina Srbije zavisiti od ekonomimje.

"Najlepši trenutak u radnom danu premijera je kada govori o investicijama i zapošljavanju. U čitavom problemu rekonstrukcije vlade i posle ostvarenja višedecenijskog cilja i koraka ka članstvu u EU, sudbina Srbije će zavisiti od drugog pitanja, a to je ekonomija", kazao je Dačić tokom polaganja kamena temeljca za fabriku američke kompanije Kuper standard u Sremskoj Mitrovici.

Premijer je podsetio da je bruto domaći proizvod (BDP) Srbije sada 65 odsto BDP-a iz 1989. godine i da postoji velika disproporcija između broja penzionera, zaposlenih i nezaposlenih. "Nemoguće je održati sistem sa tako malo zaposlenih. Moramo se okrenuti ekonomiji i finansijama i dovoditi strane investitore, jer je teško doći do domaćih invesitcija. Investitori žele stabilnu, sigurnu zemlju u kojoj će njihov kapital biti bezbedan, zemlju u kojoj neće biti mita i korupcije", kazao je Dačić.

On je ocenio da uopšte nije bitno ko će biti na vlasti i da li je stabilna koalicija, već da je bitno da Srbija ima perspektivu. Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi kazao je da je i dolazak premijera na postavljanje kamena temeljca za investiciju u ovom trenutku rekonstrukcije vlade znak da ona radi na rešavanju ekonomskih pitanja.

"Voleo bih da pričam o investitorima iz Amerike jer ovde, u ovom gradu, postoji još jedan koji upošljava 1.000 radnika. U Sremskoj Mitrovici zaposliti 1.500 ljudi je velika stvar", kazao je Kirbi. On je dodao da je zadovoljan što američke kompanije dolaze u Srbiju da investiraju. "One ovde dolaze zato što su radnici dobro obučeni, žele da rade i žele da uče", kazao je američki ambasador. Kirbi je dodao da Srbija ima prijatelja u SAD koji će joj pomagati dovođenjem investicija, ali i na putu ka EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track