PROFESOR VUKŠA: Zaprašivanje komaraca u Beogradu iz vazduha jedino rešenje!

Virus Zapadnog Nila

PROFESOR VUKŠA: Zaprašivanje komaraca u Beogradu iz vazduha jedino rešenje!

Beograd -
Intervencija iz vazduha, ma koliko osporavana, za Beograd je jedino rešenje i njihovom suzbijanju se mora pristupiti sistematski i istovremeno na velikim površinama, rekao je Vukša, koji je šef katedre za pesticide na Poljoprivrednom fakultetu

BEOGRAD - Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Petar Vukša rekao je danas da je zaprašivanje komaraca iz vazduha jedino rešenje za Beograd.

Vukša je kazao da zaprašivanja komaraca sa zemlje na malim površinama ima određene prednosti, ali mnogo više mana jer je manje efikasno, kratkog efekta i neprecizno. "Intervencija iz vazduha, ma koliko osporavana, za Beograd je jedino rešenje. Komarci prenose oboljenja, a neka su i kod nas prisutna, i njihovom suzbijanju se mora pristupiti sistematski i istovremeno na velikim površinama", rekao je Vukša, koji je šef katedre za pesticide na Poljoprivrednom fakultetu.

On je dodao da su u Beogradu nekoliko puta zaprašivani komarci, ali da su i pored toga u nekim delovima grada brojni i vrlo aktivni, a uz to prenose i virus Zapadnog Nila.

"Izvestan nivo prisustva komaraca može se i mora tolerisati, pod uslovom da ne prenose bolesti, a to se može znati jedino ako se detaljno prouči prisustvo vrsta i potencijalna zaraženost", kazao je Vukša.

Prema njegovim rečima, za jasnu sliku o prisustvu, brojnosti i rasprostranjenosti komaraca potrebno je istovremeno praćenje stanja na više kontrolnih mesta i veliki broj obučenih i veštih ekipa.

"Sadašnje poznavanje problema, raspoloživa tehnika i oprema, a posebno izbor pesticida realna su osnova za zabrinutost", rekao je profesor.

Prema njegovim rečima, u Beogradu je ranije postojao sistem praćenja i suzbijanja komaraca i garancija da se radi stručno, javno i odgovorno, u skladu sa najboljom svetskom praksom.

Problem je sada sve složeniji, ali ne postoji garancija da se suzbijanje komaraca obavlja na najbolji mogući način, kazao je profesor.

"Ranije su Institut za pesticide i Poljoprivredni fakultet obavljali monitoring pojave larvi i procenu potrebe za suzbijanjem komaraca. Održavane su i naučno-stručne konferencije, bilo je i istraživačkih projekata na gradskom i republičkom nivou", kazao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja