PAŽNJA PUTNICIMA: Pravilo ulaska na prednja vrata u autobuse i dalje važi!

Javni prevoz u Beogradu

PAŽNJA PUTNICIMA: Pravilo ulaska na prednja vrata u autobuse i dalje važi!

Beograd -
Mera ulaska na terminusima samo na prednja vrata stupila je na snagu prošle godine i od tada nije ukidana, a na terminusima ulazak na prednja vrata je i dalje obavezan

BEOGRAD - Nebrojano puta se može videti ljutita gomila putnika na početnim stajalištima javnog prevoza koja ospu paljbu uvreda na vozača, jer ih primorava da uđu isključivo na prednja vrata vozila. Nalepnice za "ulaz" i "izlaz" odavno su prošlost, a ova praksa pojedinih vozača ne prestaje da unosi nemire u redove sugrađana.

Međutim, ti "pojedinici" samo poštuju pravilo, kako saznajemo iz Direkcije za prevoz.- Mera ulaska na terminusima samo na prednja vrata stupila je na snagu prošle godine i od tada nije ukidana. Nalepnice su se odnosile na definisanje načina ulaska-izlaska putnika na stajalištima duž trasa linija javnog prevoza, dok je na terminusima ulazak na prednja vrata obavezan - poručuju iz Direkcije.

Kao svako pravilo, i ovo ima izuzetke, ali često se dešava da se u vozilo javnog prevoza na terminusima ulazi i na sva vrata. Zato kada dobro odmerenu poziciju za zauzimanje slobodnog sedišta, pokvari neki "pametnjaković" koji isključivo prima putnike na prvim vratima, tenzija dodatno raste. "Ulje na vatru" dodatno doliva i "odgovorni" putnik koji bi da se otkuca baš na prvom aparatu, praveći gužvu na vratima.

Skinute nalepnice ulaz-izlaz

Pre nekoliko meseci Direkcija je ukinula pravilo po kojem se na svim stanicama za ulazak koriste samo prednja vrata, ako se radi o solo vozilima, odnosno prednjim i zadnjim ako su zglobni, dok su srednja bila namenjena isključivo za izlazak.Sa autobusa su skinute velike nalepnice na kojima je pisalo "ulaz" ili "izlaz".

Vozačima prete novčane kazne

Vozače koji ne poštuju pravilo da se na početnim stanicama ulazi isključivo na prednja vrata, građani mogu prijaviti za dodatnu kontrolu. Međutim, kako su oni omiljeniji među narodom, teško da će to iko učiniti.Ipak, ako kontrola utvrdi da se vozači ne pridržavaju pravila, mogu uslediti kazne.

Najviše putnika na liniji 95

Prema poslednjim dostupnim podacima, ubedljivo najveći broj putnika zabeležen je na liniji 95 koja vozi od Borče do Novog Beograda. Popularna devedesetpetica je zabeležila 1.700.000 putnika za mesec dana, dok je na drugom mestu 23 sa 1,2 miliona prevezenih ljudi.Iza ovog "udarnog tandema" nalaze se 26, 50, 56, 65 i 88, sa prosečno oko milion putnika, dok je najmanje putnika zabeleženo na linijama 54 (Miljakovac - Železnik), 109 (Padinska skela - Čenta), 503 (Voždovac - Resnik) i 602 (Novi Beograd, blok 45 - Surčin).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track