ZORAN BABIĆ: Đilas želi direktne izbore jer ne izlazi protiv Vučića!

Izbori u Beogradu

ZORAN BABIĆ: Đilas želi direktne izbore jer ne izlazi protiv Vučića!

Beograd -
Đilas je 2007. promenio izborni zakon kako bi izbegao direktan duel sa Vučićem, koji mu je tada bio protivkandidat "jer je znao da ne može da ga dobije, rekao je Babić

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić rekao je danas da gradonačelnik Beograda Dragan Đilas želi direktne izbore za gradonačelnika jer je izvesno da mu protivkandidat u Beogradu ne može biti Aleksandar Vučić.

Babić je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, rekao da je Đilas 2007. promenio izborni zakon kako bi izbegao direktan duel sa Vučićem, koji mu je tada bio protivkandidat "jer je znao da ne može da ga dobije".

Prema njegovim rečima, 2004. godine je obavljen direktan izbor za gradonačelnike, ali je 2007, samo nekoliko meseci pre izbora, promenjen Zakon o lokalnim izborima "kako bi se onemogućio direktan izbor gradonačelnika", što je on ocenio skandaloznim.

"Tada je (Dragan Đilas) promenio zakon da bi pobegao od direktnih izbora i tada je to bilo legitimno, demokratski i odlično. Sada, kada je izvesno da Vučić neće biti kandidat SNS-a, postoji potreba da se menjaju uslovi samo da bi odgovarali Demokratskoj stranci i Draganu Đilasu", rekao je Babić.

On je naveo da takvo "silovanje demokratije i izborne volje" ne sme da se dozvoli niti da se stvaraju uslovi koji će odgovarati samo jednom čoveku, "ma koliko bio bogat kao što je Đilas ili misli da je toliko moćan".

Babić je dodao da promene zakona traže dublju analizu, javna slušanja, kao i mišljenja ostalih gradonačlenika i predsednika opština.

"Samo se pitam šta se promenilo kod Đilasa, osim možda neka nova hrabrost, samo zato što Vučić neće biti kandidat. Zašto traži uslove izbora samo na način koji njemu odgovara", upitao je Babić.

On je rekao da će Srpska napredna stranka evenutalnu odluku o svom kandidatu za gradonačelnika doneti na stranačkim organima, sa čim će na vreme upoznati javnost.Babić je dodao da će ta osoba biti neko iza koje će stati SNS i koja će raditi u najboljem interesu Beograda.

Demokratska stranka najavila je da će do kraja nedelje podneti inicijativu za izmenu tri zakona kako bi se omogućilo da se gradonačelnici biraju direktno, čime će se, kako su naveli, "sprečiti prekrajanje izborne volje građana u Beogradu i drugim gradovima".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja