Najnovije vesti

SRBIJA PUNA ŠTEDIŠA KOJI VOLE STRANE PARE: 5 puta više deviznih računa od dinarskih! Evo koliko u proseku svako od nas ima na računu u banci
Foto: AP

VOLE ŠUŠKE!

SRBIJA PUNA ŠTEDIŠA KOJI VOLE STRANE PARE: 5 puta više deviznih računa od dinarskih! Evo koliko u proseku svako od nas ima na računu u banci

Biznis

BEOGRAD - Prosečan devizni srpski štediša na računu u banci čuva evre, većim delom neoročene, u iznosu od oko 2.000 evra.

Oni pak, koji su procenili da im je domaća valuta isplativija, na svojim računima imaju u proseku po 46.000 dinara, oročenih do godinu dana, pišu Novosti.

Ovako, prema podacima Narodne banke Srbije, izgleda približna slika prosečnih štediša u Srbiji, koji na 6,08 miliona računa u ovdašnjim bankama drže ukupno 58 milijardi dinara i 9,86 milijardi evra.

foto: Kurir

"Stanovništvo i dalje pretezno štedi u stranoj valuti, ali je u poslednjih nekoliko godina zabeležen stalni rast dinarske štednje", rečeno je za "Novosti" u Narodnoj banci Srbije.

Prema poslednjim podacima, od ukupne štednje, pet odsto se odnosi na dinarsku štednju, a 95 odsto na štednju u devizama.

foto: Reuters

Od ukupne devizne štednje građana položene kod banaka u Srbiji, najveći deo od 90,7 odsto se odnosi na štednju u evrima, čak 8,9 milijardi evra.

Učešće štednje u dolarima iznosi 4,7 odsto a u švajcarskim francima 3,5 odsto, dok se ostatak od 1,1 procenta odnosi na ostale strane valute, kažu u NBS.

Relativno dinamičan rast dinarske štednje beleži se i u 2018. godini, pa je tako prema poslednjim podacima dinarska štednja od početka godine povećana za 16 odsto, a devizna za pet odsto.

foto: Reuters

"Rast štednje ukazuje na poverenje građana u domaći finansijski sistem i njegovu stabilnost, a brži tempo rasta dinarske u odnosu na deviznu govori o sve većem poverenju građana u monetarnu politiku NBS, kao i o povećanom kredibilitetu domaće valute, tokom poslednjih šest godina, ističu u NBS.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...