OD DRŽAVE I DO 90.000 DINARA: Opštine počele da daju pare za stolariju i grejanje! Još nije kasno da se prijavite
Foto: Profimedia, Shutterstock

procedura je laka

OD DRŽAVE I DO 90.000 DINARA: Opštine počele da daju pare za stolariju i grejanje! Još nije kasno da se prijavite

InfoBiz -

Priča o zameni stolarije i koltova za grejanje za koje država obezbeđuje polovinu novca u punom je zamahu.

Prošle nedelje čak su osvanule i liste domaćinstava koja su dobila subvencije od države. Do danas ih je dobilo 58 domaćinstava u Pančevu, 64 u Nišu i 174 u Kragujevcu, a subvencije za kotlove su iznosile i do 90.000 dinara.

Resorno ministarstvo je odobrilo subvencije za zamenu stolarije, fasada i ložišta u 67 gradova i opština. Oni su krajem avgusta počeli sa raspisivanjem poziva za subvencionisanje zamene stolarije i ugrađivanja kotlova za grejanje - konkursi i dalje traju i još uvek nije kasno da se prijavite.

U Beogradu je u četvrtak raspisan javni poziv za izvođače radova, u Pančevu su objavljene preliminarne liste dobitnika za zamenu stolarije i nabavku kotlova na prirodni gas. Kragujevac je objavio liste za zamenu stolarije, nabavku kotlova na pelet i gas, kao i nabavku solarnih kolektora za zagrevanje vode. U Nišu je, pak, objavljena konačna lista domaćinstava, ali samo za zamenu individualnih ložišta.

Što se tiče računice koliko bi vlasnici prosečne nekretnine dobili od države u slučaju zamene stolarije, prema ranijim kalkulacijama za stan povrišne 50 kvadrata bi od države mogli da dobiju i do 430 evra.

Kako su u Nišu za zamenu ložišta objavljene definitivne rang liste, za zamenu peći može da se dobije od oko 70.000 do 90.000.

PVC, PVC stolarija
foto: Shutterstock

Četvrtina novca potrebnog za koji god poduhvat da se domaćinstvo odluči dolazi direktno iz Ministarstva, tj. Uprave za energetsku efikasnost, drugih 25 odsto dolazi od lokalne samouprave, a ostalih 50 odsto snosi samo domaćinstvo.

Potrebna dokumentacija

Svaka prijava ima 6 stavki.

Prva je popunjavanje formulara koji se dobija u lokalnoj samoupravi, a koji je dostupan i na njihovom sajtu i sajtu Ministarstva energetike. U njemu se precizira i subvencija koju želite da dobijete bilo za stolariju, kotao ili izolaciju.

Drugi papir koji se prilaže su kopije lične karte svih članova domaćinstva, zatim kopija rešenja o porezu, kopija rešenja o legalizaciji i građevinskoj dozvoli ili potvrda da je objekat u procesu ozakonjenja, kao i kopija poslednjeg računa za struju.

Za one koji žive u zgradama procedura za zamenu stolarije je ista, ali ako zamenjuju kotlove ili traže izolaciju zgrade potrebna su još dva papira - potvrda o registraciji skupštine stanara i saglasnost stambene zajednice.

(Kurir.rs/Blic Biznis)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track