IZ MINISTARSTVA ZA RUDARSTVO I ENERGETIKU ZA KURIR: Lokalne samouprave još nisu donele odluku o povećanju cene grejanja
Foto: Shutterstock

Grejanje

IZ MINISTARSTVA ZA RUDARSTVO I ENERGETIKU ZA KURIR: Lokalne samouprave još nisu donele odluku o povećanju cene grejanja

Društvo -

Zbog hladnog vremena toplane u gotovo svim gradovima i opštinama sa sistemima daljinskog grejanja započele su tople probe i zagrejale stanove građanima, a najveći broj korisnika ne mora da brine ni za cenu ove usluge, jer će uglavnom ostati ista kao i prošle godine. Izuzetak može biti u šest gradova - Smederevo, Nova Varoš, Zaječar, Senta, Negotin i Novi Sad, u kojima su toplane, kako saznajemo, zatražile poskupljenje od gradskih vlasti.

Iz Ministarstva za rudarstvo i energetike rekli su za Kurir da Ministarstvo trenutno raspolaže informacijama da postoji određeni broj javnih preduzeća koje se bave proizvodnjom, distribucijom i snabdevanjem toplotnom energijom, koje su podnele zahteve za povećanje cene.

- Međutim, prema našim saznanjima, ni jedna jedinica lokalne samouprave još uvek nije donela odluku o povećanju cene.Odredbama Ustava Republike Srbije i Zakona o komunalnim delatnostima, propisano je da su jedinice lokalne samouprave nadležne da, preko svojih organa, uređuju i obezbeđuju obavljanje i razvoj komunalnih delatnosti, odnosno delatnosti od opsteg ekonomskog interesa, pa između ostalih i delatnost proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom - navode i dodaju

grejanje, šporet na drva, klima uređaj, solarni paneli, radijator
foto: Shutterstock

- Jedinice lokalne samouprave su dužne da stvore uslove za obezbeđenje odgovarajućeg kvaliteta, obima, dostupnosti i kontinuiteta, kao i nadzor nad njihovim vršenjem, te da obezbeđuju organizacione, materijalne i druge uslove za izgradnju, održavanje i funkcionisanje komunalnih objekata. Takođe, kada je reč o energentima, prema raspoloživim informacijama, snabdevenost energentima na celokupnoj teritoriji Republike Srbije je na zadovoljavajućem nivou, odnosno ima dovoljno energenata za predstojeću grejnu sezonu.

- Prosečna cena u slučaju naplate po kvadratnom metro iznosi 89 dinara. Kada je reč o povećanju cena grejanja, pre svega zavisi od promene cene energenata i drugih opravdanih troškova toplane (kao sto je cena električne energije, zatim troškovi održavanja i dr) i vrši se u skladu sa Uredbom o utvrđivanju Metodologije za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom ("Sl. Glasnik RS", br. 63/15), u skladu sa procedurom za podnošenje i odobravanje cene propisanom ovom metodologijom, za sve jedinice lokalnih samouprava. Još jednom napominjemo da nadležne službe opština/gradova proveravaju da li je zahtev podnet u skladu sa metodologijom i odobravaju ili ne odobravaju promenu cene grejanja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track