SUBVENCIJE: Novac za izolaciju, zamenu stolarije i kotlova prvo uplaćuju građani
Foto: Shutterstock

SUBVENCIJE: Novac za izolaciju, zamenu stolarije i kotlova prvo uplaćuju građani

Vesti -

Prijava domaćinstava za energetsku sanaciju stanova i kuća počinje krajem avgusta, a državna pomoć biće isplaćena direktno izvođaču radova

Stanovnici 67 lokalnih samouprava koji žele da ulažu u svoja domaćinstva uz državne subvencije kako bi zamenili stolariju, grejni sistem ili ugradili fasadnu izolaciju, moći će za ovu pomoć da se prijave krajem avgusta. Država i lokalne samouprave će finansirati polovinu cene investicije i sredstva do kraja godine uplatiti direktno izvođaču radova, ali pod uslovom da krajnji korisnici pomoći, odnosno građani prethodno svoju polovinu ulaganja uplate izvođaču, proističe iz konkursa za izbor izvođača koje su pojedine opštine već objavile.

Javni pozivi

- Javni pozivi za privredne subjekte koji će izvoditi radove na energetskoj sanaciji raspisani su tokom prethodne nedelje - potvrdili su za Kurir iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Zainteresovani izvođači do kraja meseca mogu da se odazovu na taj poziv, a nakon sređivanja dokumentacije i potpisivanja sporazuma ili ugovora sa njima, lokalne samouprave će do kraja avgusta raspisati javne pozive za građane.

- Novčanu subvenciju će dobiti građani koji se prijave za finansiranje mera energetske efikasnosti, koji ispunjavaju uslove shodno konkursu koje budu raspisale jedinice lokalnih samouprava, a nakon objave konačne rang-liste krajnjih korisnika, u skladu sa sredstvima kojima raspolaže jedinica lokalne samouprave. Jedinice lokalnih samouprava će novac uplaćivati privrednim subjektima koji izvode radove na sanaciji - objašnjavaju iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Podeljeni troškovi

Na ovu pomoć, kako navode, moći će da računaju svi građani sa teritorija 67 lokalnih samouprava koje su se prijavile za program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova za građane, a koji budu ispunjavali neophodne uslove.

Međutim, kako će Ministarstvo i lokalne samouprave finansirati 50 odsto radova, a ostatak građani, jedan od uslova je i da oni prvi uplate svoj deo.

- Grad će vršiti prenos sredstava isključivo privrednom subjektu, kao direktnom korisniku, a ne građanima kao krajnjim korisnicima, ali tek nakon što pojedinačni krajnji korisnik izvrši uplatu direktnom korisniku celokupnu svoju obavezu i nakon završetka realizacije mere - navedeno je u javnom pozivu za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije u domaćinstvima na teritoriji grada Leskovca.

U javnom pozivu za izvođače radova koji je raspisao grad Kragujevac između ostalog takođe stoji da se sredstva koja se odobre za realizaciju pojedinačnih projekata u okviru svake od mera energetske tranzicije prenose privrednim subjektima nakon što:

- Korisnik bespovratnih sredstava privrednom subjektu isplati izvršene radove / nabavljenu robu / izvršene usluge u iznosu umanjenom za odobrena bespovratna sredstva.

Inače, javni pozivi opština i gradova nisu istovetni, ali se u njima traži da firme dostave ponude o ceni opreme i instaliranja za određene mere energetske efikasnosti, kao i o roku važenja tih cena, što su i kriterijumi za izbor. Tako će i građani od avgusta moći da se prijavljuju samo za one mere za koje sada lokalne samouprave traže ponude od firmi.

Ko ne može da konkuriše

Ako ste zidali nelegalno, ništa od subvencije

Građani čiji stambeni objekti nisu legalno sagrađeni ili naknadno ozakonjeni neće moći da dobiju državne subvencije za zamenu stolarije, fasadne izolacije ili neefikasnih kotlova za grejanje. Na ovu pomoć neće moći da računaju ni stanovnici koji nisu platili porez na imovinu i račune za komunalne usluge. Ovo predviđaju pravilnici o finansijskoj podršci za unapređenje energetske efikasnosti domaćinstava koje su već donele pojedine lokalne samouprave.

Za one čije se opštine nisu prijavile

Biće novih poziva

Na pitanje šta će biti sa građanima koji bi želeli subvenciju, ali se njihova opština za to nije prijavila, iz resornog ministarstva kažu da projekti koji su u toku, a realizuju se u saradnji sa 67 lokalnih samouprava, predstavljaju samo deo pilot-programa.

- Ministarstvo planira da raspiše nove javne pozive sa znatno više finansijskih sredstava u narednom periodu - navode oni.

subvencije
foto: Shutterstock

Koraci za građane koji žele subvencije

Javljanje na konkurs lokalne samouprave

Popunjavanje obrasca o karakteristikama objekta

Biranje kompanije sa spiska kad konkurs bude objavljen

Dostavljanje formulara sa predračunom firme opštini

Dostavljanje formulara sa ostalom dokumentacijom opštini

Uplaćivanje sredstava na osnovu odobrenih prijava i faktura

subvencije
foto: Shutterstock

Koliko su opštine dobile para

Opština Iznos

Mali Zvornik 7

Krupanj 4,9

Užice 9

Žabari 3

Raška 10

Šabac 5

Prijepolje 2

Dimitrovgrad 2,6

Babušnica 2

Ljubovija 3

Pirot 5

Svilajnac 2,5 lMedveđa 2,5

Kuršumlija 2

Leskovac 7

Trstenik 3

Novi Bečej 2,4

Bojnik 1

Rača 1,2

Osečina 2

S. Mitrovica 3

Kikinda 2

Kraljevo 2,5

Kragujevac 5

Žitište 2

Knjaževac 3

Niš 10

Majdanpek 10

Boljevac 1

Irig 1

Zrenjanin 10

Ćićevac 1,2

Vlasotince 3

Kula 3

l Žagubica 1

l Srbobran 1,5

l Vranje 2,5

l Vrnjačka Banja 1

l Valjevo 10

l Senta 2,5

l Kovin 2

l Nova Crnja 0,5

l Šid 1

l Pećinci 5

l Gornji Milanovac 4

l Vršac 1

l Loznica 5

l Sečanj 1

l Vrbas 1,5

l Batočina 2,4

l Temerin 2,5

l Odžaci 5

l Stara Pazova 10

l Vladimirci 1

l Sombor 3

l Bač 5

l Beograd 10

l Nova Varoš 1

l Kruševac 0,3

l Plandište 1

l Bački Petrovac 1

l Pančevo 2

l Bujanovac 1

l Ivanjica 2

l S. Palanka 10

l Jagodina 2,5

l Beočin 2

* Iznosi u milionima dinara

Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track