03:10

AVIONSKE KARTE I DO 50 EVRA SKUPLJE! Agent otkrio koliko destinacije sada vrede: ZBOG RATA U UKRAJINI CENE OTIŠLE U NEBESA

haos

AVIONSKE KARTE I DO 50 EVRA SKUPLJE! Agent otkrio koliko destinacije sada koštaju: ZBOG RATA U UKRAJINI CENE OTIŠLE U NEBESA

InfoBiz -

Igor Vranješević, agent za prodaju avio karata, istakao je da avionske karte imaju veliki skok u ceni i naveo kolika su to poskupljenja za određene destinacije.

Od 24. februara kada je krenuo rat u Ukrajini, poskupelo je gorivo svuda na svetu. Nažalost samim tim poskupele su avionske karte i autobuski prevoz.

Agent za prodaju avio karata je naveo da se avionska karta sastoji iz varibijalnog dela cene koji se odnosi na gorivo.

- Avio karte imaju svoju komponentu, a to je dodatak za gorivo. Taj dodatak za gorivo se menja u odnosu od cene na svetskom tržištu. To je uvedeno još 2008. godine i od tada se taj dodatak za gorivo šteluje u zavisnosti od cene - rekao je agent.

Igor Vranješević
foto: Kurir Televizija

Agent je dodao da je cena goriva za avione skočila za 40%.

- Mi sada imamo jedan veliki skok cene, tako da je cena goriva za avione skočila za oko 40%. To na neki način poskupljuje karte u određenoj meri. Trošak samog goriva za avio kompanije u odnosu na ukupne troškove avio kompanije je negde oko 30% - istakao je agent.

Potom se osvrnuo na samo poskupljenje i otkrio koliko će avionske karte zapravo poskupeti.

- Tako da će karte poskupeti od 10 evra za Tivat-Podgoricu do preko 20 evra za neke evropske destinacije i do 50 evra za neke daleke istočne destinacije na relaciji Evropa-Azija - otkrio je agent.

0484627564, avion, letelica, nebo, putovanje
foto: Profimedia

Dodao je da se takođe čeka još poskupljenja za letove koji zaobilaze Rusiju.

- Dodatno poskupljenje se očekuje za letove koji zaobilaze Rusiju iz razloga što su EU i Rusija međusobno zabranile letove jedne drugima. Samim tim letovi koji idu iz Evrope za Aziju moraju da naprave neki duži put, tako da taj duži put mora da košta - rekao je agent.

Da li je isto poskupljenje karte Beograd-Moskva i Beograd-Njujork? - pitala je novinarka Ivana Jovanović.

Agent za prodaju avio karti je istakao da poskupljenje ne može biti isto i da je trasa do Moskve stotinu kilometara duža.

- Ne može biti ista. Mi za Moskvu letimo preko Mađarske, Poljske, Slovačke i Litvanije u mesta direktno preko Mađarske i Ukrajine. Tako da se radi o nekoliko stotina kilometara dužoj trasi. Osim tog poskupljenja za gorivo i cena karte se šteluje u zavisnosti od trenutne situacije na tržištu - rekao je agent.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:00

MENJA SE CENOVNIK ZA LETOVANJA! Zbog rata u Ukrajini, ove zemlje prinuđene da SPUSTE CENE ARANŽMANA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track