ŠTO CENE VIŠE RASTU, TO VIŠE KUPUJEMO: Podaci sve pokazali, ali evo zašto je to tako!
kupovina, Foto: Profimedia

PARADOKS

ŠTO CENE VIŠE RASTU, TO VIŠE KUPUJEMO: Podaci sve pokazali, ali evo zašto je to tako!

InfoBiz -

Plate u Srbiji su u prva tri meseca ove godine realno skočile za 4,3 odsto, cene za 8,7 odsto, dok je kupovina u maloprodaji povećana za čak 10,6 odsto, pokazuje kvartalni izveštaj Republičkog zavoda za statistiku

Prosečne plate u Srbiji su u prva tri meseca ove godine skočile za 4,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, cene su porasle za 8,7 odsto, ali je promet robe u trgovini na malo u isto vreme veći za 23,4 odsto u tekućim cenama, odnosno za 10,6 odsto u stalnim cenama, kada se izuzmu poskupljenja, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) za prvi kvartal 2022.

Ovaj svojevrsni paradoks da uprkos rastu inflacije još brže raste i potrošnja potrošača teško je objašnjiva čak i iskusnim stručnjacima.

Nepotreban šoping

- Ako je bilo bržeg rasta potrošnje u maloprodaji, razlog je rast cena gde je tražnja neelastična (na primer naftni proizvodi) ili nepotrebne kupovine namirnica zbog panike kod mnogih građana - ocenio je za Kurirov Potrošač ekonomista Aleksandar Stevanović.

Aleksandar Stevanović
foto: Beta/Miloš Miškov

S njim se slaže i Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije koji smatra da to što se kupuje više ne znači da potrošači imaju više para, već da u strahu da će roba još da poskupi sada kupuju i prave zalihe pre poskupljenja.

- Takođe, deo koji svako domaćinstvo odvaja za osnovne životne potrebe (namirnice) izuzetno je visok u ukupnom budžetu. Možda bi bilo zanimljivo da čujemo i realne procene inflacije svakog potrošača - rekao je Nikolić.

kupovina, supermarket
foto: Profimedia

Statistika delom podupire ove ocene, budući da i projekcije RZS najavljuju međugodišnju inflaciju od 10,3 odsto do kraja juna, dok bi do kraja septembra trebalo da uspori na 10 odsto, te da će rast ukupnih potrošačkih cena biti pod najvećim uticajem rasta cene hrane i goriva.

Veća potrošnja goriva

A kada je reč o potrošnji u prvom kvartalu, iz RZS navode da se trend rasta prometa u trgovinama na malo nastavlja, ali i da je prisutan već 10 godina unazad.

Gde najviše raste promet

  • trgovina motornim gorivima
  • trgovina neprehrambenim proizvodima
  • trgovina hrane, pića i duvana

- Posmatrano po robnim grupama, u prvom kvartalu 2022. u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine, najveći rast prometa ostvaren je u trgovini motornim gorivima (42,3 odsto u tekućim i 18,5 odsto u stalnim cenama), zatim u trgovini neprehrambenim proizvodima (22,8 odsto u tekućim i 16,4 odsto u stalnim cenama).

Šta je najviše poskupelo

  • 20,2% poskupelo gorivo u prvom kvartalu
  • 14,8% poskupeli hrana i bezalkoholna pića u prvom kvartalu
  • 12,5% poskupeo ogrev u prva tri meseca 2022.

Najmanji rast trgovine zabeležen je u kategoriji hrana, piće i duvan i iznosi 16,6 odsto u tekućim, a 2,9 odsto u stalnim cenama. U strukturi prometa robe u trgovini na malo u prvom kvartalu 2022. najzastupljeniji su bili prehrambeni proizvodi i alkoholna pića (34,5 odsto), zatim gorivo za motorna vozila i motocikle (19,1 odsto) i ostali neprehrambeni proizvodi (13,2 odsto) - pokazuju podaci RZS.

Šta najviše kupujemo

  • Hrana i piće 34,5% prometa
  • gorivo za vozila 19,1% prometa
  • ostali neprehrambeni proizvodi 13,2%

Ono što je najviše uticalo na rast cena od 8,7 odsto su veće cene povrća, benzina, mesa, hleba, žitarica, mlečnih proizvoda i čvrstih goriva, odnosno ogreva.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Bonus video:

02:11

STRUČNJACI O NOVIM TRIKOVIMA TRGOVACA: Opijum marketinga zavladao u Srbiji, prazni rafove i tera u minus!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track