JEDAN JE OD NAJMOĆNIJIH U DEŽELI, POLA SRBIN I NIJE MU BILO LAKO: Nabijali mu to na nos! Ko je Zoran Janković, dečak iz Saraoraca
Foto: Profimedia

biznismen, političar, gradonačelnik ljubljane

JEDAN JE OD NAJMOĆNIJIH U DEŽELI, POLA SRBIN I NIJE MU BILO LAKO: Nabijali mu to na nos! Ko je Zoran Janković, dečak iz Saraoraca

InfoBiz -

BEOGRAD - Najdugovečniji gradonačelnik Ljubljane i nekadašnji prvi čovek lanca supermarketa i tržnih centara Merkator jedan je od najuticajnijih i najbogatijih Slovenaca, ali je ponosan na svoje srpsko poreklo.

Mnogi ne znaju da je Zoran Janković rođen u selu Saraorci, kod Smedereva.

Majka mu je Slovenka, otac Srbin a očigledno je da je najbolje povukao od oba roditelja jer je posle velikog uspeha u svetu biznisa ostvario veliki uspeh i u svetu politike.

Sa unucima

Rođen je 1. januara 1953 i važi za veoma sposobnog biznismena srpsko-slovenačkog porekla koji živi radi u Sloveniji.

Aktuelni je gradonačelnik glavnog grada Ljubljane.

I ja sam "čistokrvni mešanac", po mami Slovenac, po pokojnom ocu Srbin, na šta sam ponosan

I ja sam "čistokrvni mešanac", po mami Slovenac, po pokojnom ocu Srbin, na šta sam ponosan, tako je za Novosti 2018. izjavio Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane, koji se tada izborio i za peti mandat. Janković je, pre nego što je postao prvi čovek slovenačke prestonice, bio uspešan direktor "Merkatora", najvećeg preduzeća u Sloveniji.

Nabijali mu na nos da je rođen u Srbiji

Znali su, kako je tada ispričao, da mu stavljaju pod nos da je rođen u Srbiji, udarali na porodicu, tvrdili da je bio upetljan u nezakonite radnje, pretresali mu kuću, a na kraju - ništa se nije dokazalo.

Stanuje tri kilometra od centra LJubljane, u blizini šume, i često, kako kaže, baš tamo bistri misli, pa je zaključio da penzija ne dolazi u obzir.

"Ne stignem, odem u Saraorce"

- Kada stignem, a već tri godine ne stižem, odem u Saraorce, svoje selo, udaljio dvadesetak kilometara od Smedereva. Imam tamo kuću staru 110 godina i voćnjak, tamo su mi prijatelji, sećam se kako smo kao deca igrali fudbal - kaže Janković.

Njegova stranka (LZJ-PS: Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija) pobedila je na parlamentarnim iborima 4. decembra 2011. godine. U novembru 2018. četvrti put je reizabran za gradonačelnika Ljubljane.

Rano detinjstvo proveo je u rodnim Saraorcima kod Smedereva, ali se porodica seli 1964. godine u Ljubljanu gde Zoran završava osnovnu školu, gimnaziju i Ekonomski fakultet.

Gde su Saraorci

Saraorci su naseljeno mesto grada Smedereva, Podunavskog okruga (do 1968. godine opština Velika Plana). Naselje se nalazi u aluvijalnoj ravni Velike Morave, udaljeno je 25 km od Smedereva. Po predanju selo je dobilo ime po zidarima Saraorima, koji su zidali Smederevsku tvrđavu. Pretpostavlja se da su živeli pored reke Morave. Selo je nastalo pre 18. veka.

Postao je poznat kada je 1997. postao predsednik uprave slovenačkog poslovnog sistema Merkator. On je zaslužan za prerastanje Merkatora u najveće preduzeće u Sloveniji sa 15.000 zaposlenih i razvijenim poslovima u zemljama regiona Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Zbog ostvarenih rezultata dobija prestižno nacionalno priznanje „menadžer godine 2002“.

Posle odlaska sa te funkcije je ostao zapamćen kao uspešan i sposoban čovek što mu je donelo popularnost zahvaljujući kojoj je 22. oktobra 2006. godine ubedljivo, već u prvom krugu, sa 62,99% glasova pobedio na izborima za gradonačelnika Ljubljane kao nezavisan kandidat, a njegova lista osvojila je 23 od 45 mesta u gradskoj skupštini.

Na parlamentarnim izborima 2011. predvodio je listu Pozitivna Slovenija koja je pobedila. Ta stranka je formirana svega mesec dana pre izbora.

Zoran Janković
foto: Printscreen / Euronews

Pored poslovne karijere je veoma aktivan i na sportskom planu. Od 1984. do 1990. je bio potpredsednik košakaškog kluba Olimpija, između 1992. i 1997. godine predsednik sopstvenog rukometnog kluba Krim Elekta, a od 1996. do 2004. godine predsednik rukometnog saveza Slovenije. Za njegovog mandata je Slovenija osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u rukometu 2004. godine.

Kurir.rs/Youtube/Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja