Deca na Internetu 2: Edukacija mladih kroz tri istinite priče iz Srbije
Foto: Promo

Vršnjačko nasilje i zloupotreba dece

Deca na Internetu 2: Edukacija mladih kroz tri istinite priče iz Srbije

Deca i internet -

Nastavak najgledanije edukativne predstave za mlade obrađuje temu zloupotrebe i zaštite dece na Internetu.

Krajem 2012. godine Studio Centar je realizovao jednu od najuspešnijih pozorišnih predstava za mladu publiku "Deca na internetu", koja se kroz četiri različite priče bavila zloupotrebom dece na internetu. Predstava je igrana pune tri godine i videlo ju je više od 3.000 gledalaca.

Pet godina kasnije, odlučili su da naprave novu predstavu, koja će, prateći nove tehnološke trendove obraditi istu temu ali na novi način. Kroz tri istinite priče, koje su se dogodile u poslednjih godinu dana u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, mladi glumci pokušaće da predstave tinejdžerima koje su to najveće opasnosti koje vrebaju na internetu, najviše na društvenim mrežama. Pored same predstave, učesnici u predstavi, a kasnije i gledaoci, proći će kroz niz edukativnih radionica i predavanja, kako bi edukacija mladih bila što kompletnija.

"U KANDŽAMA PEDOFILA"

Tri devojčice upadaju u zamku pedesetogodišnjeg pedofila, koji putem društvenih mreža pokušava da ih zavede. Najhrabrija među njima, obratiće se za pomoć majci, koja će u saradnji sa policijom otkriti monstruma koji je deo velikog regionalnog pedofilskog klana.

"PLAVI KIT"

Priča o dečaku, zavisniku od internet igrica, koji biva uslovljen da započne ozloglašenu igru "Plavi kit". Kroz pedeset zadataka, koji se stavljaju pred njega, dečak počinje da izvršava najstrašnija naređenja, kroz koja će biti potpuno slomljen – psihički i fizički. Zahvaljujući prijatelju koji u poslednjem trenutku shvata ozbiljnost situacije, dečak pre izvršenja poslednjeg zadatka (samoubistvo), uspeva da prekine igranje ove jezive igre.

"UNIŠTENJE"

Devojčica, koja je odbačena od strane svojih drugarica, pronalazi utehu u četovanju sa jednim svojim vršnjakom preko jedne društvene mreže. Ne sluteći, da joj taj vršnjak nije prijatelj, postaje žrtva vršnjačkog nasilja iz kojeg ne moţe da se izvuče. Sve tri priče, govore o nepaţnji mladih ljudi, kao i o nepoznavanju pravila ponašanja na internetu. Takođe, priče jasno stavljaju do znanja koliko je uloga roditelja i nastavnika važna kada je ova tema u pitanju. Predstava je namenjena svoj deci, koja su počela da koriste internet, kao i nastavnicima i roditeljima koji moraju da budu upoznati sa svim opasnostima, kako bi na vreme mogli da spreče da njihova deca budu žrtve interneta.

Ovom predstavom Studio Centar i Dom omladine Beograda žele da na direktan način upozore sve na opasnosti koje vrebaju na internetu, ali i da pošalje poruku, kako se na internetu zaštiti. Predstava šalje jasnu poruku da svakome ovo može da se desi i da je važno reagovati odmah, kako posledice ne bi bile tragične.

Nakon izvođenja predstave, biće vođeni razgovori sa publikom i autorima predstave, na kojima će gostovati mnogobrojni stručnjaci iz ove oblasti.

DECA NA INTERNETU

Tekst i režija: Nenad Radović

Asistent režije: Nađa Marjanović

Muzika: Bogdana Kelča

Produkcija: Studio Centar

Yumama

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track