SLUČAJ POTOČARI: Ombudsman tvrdi da su policajci nezakonito zadržani u pritvoru, MUP tvrdi da je sve bilo po zakonu

izveštaj

SLUČAJ POTOČARI: Ombudsman tvrdi da su policajci nezakonito zadržani u pritvoru, MUP tvrdi da je sve bilo po zakonu

Društvo -

BEOGRAD - Izveštaj ombudsmana o kontroli zakonitosti postupanja MUP-a u slučaju privođenja Milana Dumanovića i Mladena Trbovića pokazuje da su pripadnici unutrašnje kontrole radili nezakonito u tom slučaju, navodi BIRN. MUP, s druge strane, poručuje da je sve po zakonu.

U dokumentu koji je datiran na 20. novembar 2017. godine kancelarija ombudsmana utvrđuje da je "Ministrastvo unutrašnjih poslova, Sektor unutrašnje kontrole (SUK), nezakonito i nepravilno postupilo 31. decembra 2016. godine na taj način što u rešenjima o zadržavanju osumnjičenih Milana Dumovića i Mladena Trbovića, donetim nakon policijskog hapšenja, po odobrenju javnog tužioca, nisu obrazloženi razlozi za pritvor, čije je postojanje predstavljalo osnov za policijsko hapšenje pomenutih građana".

foto: Profimedia

Dalje, detaljno se opisuje čitav postupak hapšenja i zadržavanja u pritvoru Dumovića i Trbovića za koje je javnost u Srbiji i saznala tek pošto su bili uhapšeni poslednjeg dana 2016. godine zbog sumnje da su odali službenu tajnu. Ova dvojica su bili pripadnici Odeljenja za opservaciju i dokumentaciju Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije čiji su pripadnici tajno boravili u Potočarima 2015. godine na komemoraciji žrtvama masakra u Srebrenici.

Ombudsman je utvrdio da policija koja je sprovodila postupak protiv dvojice bivših pripadnika MUP-a nije dokumentovala usmeni nalog višeg javnog tužioca od 29. decembra 2016. godine kojim je naloženo hapšenje ove dvojice.

U izveštaju Ombudsmana se navodi da "usmeni nalog javnog tužioca nije zakonom propisan razlog za određivanje pritvora, te ni osnov za policijsko hapšenje". Takođe, navodi se da "bez navođenja odlučnih činjenica i razloga na kojima se zasniva policijsko hapšenje, rešenje o zadržavanju osumnjičenog ne može se smatrati obrazloženim, a nadvedeno postupanje zakonitim i pravilnim".

Advokat Vladimir Todorić koji je inicirao kontrolu Ombudsmana svojom pritužbom kaže u izjavi za BIRN da je ovo zvanična potvrda nezakonitog hapšenja ove dvojice.

"Nakon nezakonitog hapšenja tužiteljka sa upaljačem SNS u ruci im je odredila pritvor i označila ceo postupak službenom tajnom. Mi kao branioci optuženih tražili smo izuzeće tužiteljke koja je kasnije i zamenjena. Posle toga smo dobili zvaničnu potvrdu BiH da su Dumanović i Trbović bili u pravu kad su podneli krivičnu prijavu protiv Dijane Hrkalović zbog nezakonite policijske akcije u Srebrenici. Umesto da posluže kao policajci za primer izbačeni su sa posla i sudi im se pod pretnjom zatvora od 8 godina u tajnom postupku" kaže Todorić.

MUP: Hapšenje po zakonu

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora unutrašnje kontrole Dragan Kujundžić, s druge strane, ističe da su prilikom hapšenja dvojice pripadnika MUP-a, poštovane sve zakonske procedure i da je sve urađeno po nalogu nadležnog tužioca koji je rukovodio predistražnim postupkom.

foto: Marina Lopičić

“Pravnu ocenu zakonitosti postupanja može dati jedino sud koji je tom prilikom doneo odluku da se dvojici policijskih službenika odredi pritvor nakon hapšenja i postupak je trenutno u fazi glavnog pretresa pred nadležnim sudom. Sektor unutrašnje kontrole će, svakako, sagledati sve preporuke Zaštitnika građana i na njih odgovoriti u zakonom predviđenom roku”,naveo je Kujundžić u pisanoj izjavi.

Tek u trenutku kada su bili uhapšeni Dumanović i Trbović javnost u Srbiji i regionu je saznala da su pripadnici Uprave krimimnalističke policije MUP-a Republike Srbije boravili na teritoriji BiH u julu 2015. godine u memorijalnom centru Potočari na komemoraciji povodom nastradalih u Srebrenici kada je, u do danas nerazjašnjenim okolnostima, bio napadnut tada predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Pre toga, u avgustu 2016. godine, pojavio se tekst na portalu Telepromter i prilog na televiziji Al Džazira u oktobru iste godine.

Postupak pokrenut posle TV nastupa

Posle njihovog nastupa na televiziji SUK MUP-a je pokrenula postupak i 16 decembra 2016. godine podnela izveštaj Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

foto: Zorana Jevtić

Tužilaštvo je zauzelo stav da se u postupcima Trbovića i Dumovića "stiču obeležja krivičnog dela" Odavanje službene tajne iz člana 369. stav 2 Krivičnog zakonika RS.

Njih dvojica su uhapšeni pred doček 2017. godine i bili su zadržani u pritvoru više od mesec dana.

Optužnim predlogom Višeg javnog tužilaštva Dumanović i Trbović se terete da su, kao saizvršioci, u produženom trajanju izvršili krivično delo odavanje službene tajne.

Postupak koji se vodi pred sudom u Beogradu nije otvoren za javnost i novo ročište je zakazano za 21. decembar 2017. godine, što bi trebalo da bude i početak ovog procesa.

Kao posledica ove kontrole, Ombudsman je doneo 3 preporuke koje bi trebalo da urede zakonito postupanje policije u postupcima hašenja i određivanja mere zadržavanja u pritvoru. MUP je dužan da odgovori na ove preporuke u roku od 60 dana.

Pored toga, Ombudsman je pokrenuo inicijativu izmene Krivičnog zakona Republike Srbije da bi se na precizniji način utvrdile obaveze tužilaštva u ovakvim postupcima.

(Kurir.rs/Birn/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track