PROTEST: Sindikalci protiv siromaštva

U centru Beograda

PROTEST: Sindikalci protiv siromaštva

Društvo -
Ima jedna korupcija o kojoj se ne govori a to je kada građanin korumpira samog sebe i pristane na ćutanje, pogne glavu i nada se, kaže Branislav Čanak
1 / 10

BEOGRAD - Predstavnici Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" protestovali su danas ispred državnih institucija u centru Beograda, zahtevajući zaštitu prava radnika i da država vodi računa o građanima.

Protestna kolona, u kojoj je prema procenama bilo nekoliko hiljada ljudi, prošla je centralnim gradskim ulicama. Ispred Vlade Srbije predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak poručio je da će protesta biti još: "Dolazićemo ako treba i tri puta dnevno. Protestovaćemo sve dok se neke stvari ne promene", kazao je Čanak.

Kao najveće probleme kojima bi država trebalo da se pozabavi, Čanak je naveo veliku nezaposlenost, otkaze i "katastrofalno stanje u privredi". "Sva obećanja su izigrana i pogažena", kazao je Čanak i pozvao zvaničnike da konačno počnu da obavljaju svoj posao za koji su izabrani i da vode računa o građanima, a ne o svojim foteljama. Jedna od zahteva je da se ne menja Zakona o radu jer će time, kako je kazao Čanak, biti pogoršan "ionako katastrofalan položaj radnika".

Ispred "Politike" i RTS predstavnici "Nezavisnosti" su ukazali na loše stanje u medijima u Srbiji i zatražili ostavku direktora RTS Aleksandra Tijanića koji, kako tvrde, od RTS nije uspeo da napravi javni servis, već je tu kuću i doveo u velike finanasijske probleme. Oni su pokušali da u RTS predaju zahtev za smenjivanje Tijanića, ali, kako su naveli, policija im to nije dozvolila. Protest clanova "Nezavisnosti" počeo je okupljanjem na Trgu Nikole Pašića, a na početku kolone bio je transparent "Ništa nema bez nas". Saobraćaj u ulicama kojima je prolazila povorka bio je privremeno obustavljan.

Podsetimo, članovi Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost" okupili su se danas u centru Beograda, u nastavku kampanje "Dosta", na protestu zbog lošeg materijalnog položaja građana, nezaposlenosti i najave donošenja novog Zakona o radu i Zakona o penzijskom invalidskom osiguranju.

Predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak istakao je da su članovi tog sindikata prevazišli sopstvene strahove, a da je današnji protest, koji je započeo na Trgu Nikole Pašića, organizovan kako bi "one koji vire iza ćoška i imaju iste probleme ohrabrili da se pridruže"."Ima jedna korupcija o kojoj se ne govori - a to je kada građanin korumpira samog sebe i pristane na ćutanje, pogne glavu i nada se. Nikada niko ništa od nadanja nije dobio, ovako se ostvaruju prava", rekao je Čanak i poručio da je ovo tek uvod u proteste radnika. On je istakao da će novi Zakon o radu, na kojem se u vladi trenutno radi, ići na štetu već oštećenih i obespravljenih radnika i radnica Srbije."Dvadeset godina skidaju sa leđa kožu ovom narodu, a evo našli su još jedno parčence kože koje će da skinu novim Zakonom o radu. Kada odbranimo Zakon o radu, setićemo se i svega ostalog što nam duguju - setićemo se koliko su preduzeća ugasili i koliko je radnika ostalo bez posla", rekao je Čanak.UGS "Nezavisnost" će, kako je upozorio, tražiti da se obeštete pokradeni radnici Srbije i da im se vrati sve ono za šta ne može da se dokaže da je legalno zarađeno."Ne može Srbija u Evropu ovako ojađena, sa ovako unesrećenim radnicima i ovakvim stepenom nezaposlenosti i mladima koji studiraju a moći će diplome da okače o klin, jer neće imati posao", zaključio je Čanak.Učesnici skupa će centralnim beogradskim ulicama prošetati do Vlade, gde će predati svoje zahteve.Protestu je prethodio skup aktivista tog sindikata ispred sedišta Misije Evropske komisije, povodom posete evropskog komesara za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju Lasla Andora Srbiji, a kako bi se ukazalo na nepostojanje socijalnog dijaloga u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track